Германия преговаря с банки за преместването им във Франкфурт след Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
137

Представителите на редица банки на Острова са потърсили консултация с регулаторите
Снимка: архив Ройтерс
Германските топ регулатори са се срещнали с около 50 представители на чуждестранни банки в понеделник, за да им разяснят как могат да преместят бизнеса си в най-голямата европейска икономика, след като Великобритания напусне Европейския съюз (ЕС). Новината обяви главният финансов регулатор в Германия BaFin, цитиран от Ройтерс.
BaFin, към който са се обърнали редица банки през последните седмици, твърди, че е отговорила на различни въпроси на финансовите институции, като как да получат банков лиценз в Германия например.
Питър Луц, официален представител на BaFin, отговарящ за банковия надзор, твърди, че властите искат да помогнат на банките, които обмислят подобно преместване, като им разяснят какви точно са правилата в Германия.
“Чуждестранните банки са добре дошли”, коментира Луц, допълвайки, че британски банки, “истински британски банки”, както и такива от Япония и Австралия, са присъствали на срещата.
Той твърди, че е дал ясно да се разбере, че ще се прилагат стриктни правила.
“Не е достатъчно да имат пощенска кутия тук”, коментира той, допълвайки, че старши мениджърите също трябва да са базирани в Германия.
Срещата подчертава нарастващото желание за откриването на алтернативи на Лондон, след като британският премиер Тереза Мей заяви, че Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС – ход, който ще изолира Лондонското сити от много европейски клиенти.
Директорите, и то предимно тези, които отговарят за регулаторните въпроси, от банки включващи Morgan Stanley, Goldman Sachs и Citigroup, са били на срещите в офисите на BaFin във Франкфурт, твърдят източници, запознати с въпроса. И трите банки отказват да коментират въпроса.
По статията работи: Елена Кирилова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!