Brexit измества финансовия център от Лондон, обяви експерт

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
446

В банковия сектор трябва да има западни банкови регулации, смята Васил Кендов
Снимка: Архив Ройтерс
След решението на Великобритания да напусне еврозоната, изместването на финансовия център на ЕС от Лондон към другите европейски градове е естествен и наложителен процес предвид интересите на банките, които искат да продължат да оперират в Европа. Това обяви финансистът Васил Кендов в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.
Той напомни изявлението на президента на Goldman Sachs преди дни, че ще премести централата си от Лондон във Франкфурт.
Според финансиста фирмите също ще предприемат подобно местене, защото „всяка фирма гледа как да намали разходите си“.
„Ако ги няма тези регулации банките отдавна да бяха изнесли централите си в страни като България, като много от тях аутсорсват администрацията си или ИТ, или счетоводни операции, за да икономисат пари“, даде пример Кендов.
Той посочи, че за банките обаче това е невъзможно заради регулациите, както и че трябва да вземат мерки, за да останат да оперират на европейския пазар.
„Аз лично предполагам, че местенето на централите от Лондон в Париж или Франкфурт, като тези два града ще бъдат в конкуренция, ще бъде естествено. Тенденциите при водената банкова политика на големите американски банки са много близки до английските. След посещението на Тереза Мей при Доналд Тръмп през миналата седмица, те ще стиковат политиката си“, прогнозира Кендов.
По думите му Великобритания и САЩ няма да бързат да излязат от преговорите за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), тъй като няма опасност американските фирми да изнесат производството си в Европа.
Финансистът е категоричен, че България не бива да влиза в еврозоната, но в страната трябва да се приложат западните банкови регулации.
“Българската банкова система е доста по-слабо регулирана и практиките са много по-различни. Всяка промяна, която да ни доближи поне малко до начина на функциониране на банките в Европа, е добре дошла за нас. Това ще доведе до една либерализация на нашия пазар, регулациите там създават условия за нормално съществуване и работа на банките”, подчерта Кендов.
По думите му основният риск пред финансовия сектор през 2017 година е политическият.
По статията работи: Петя Стоянова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!