General Motors подаде документи за първично публично предлагане

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
442

Американският автопроизводител General Motors е подал документи в Комиисията

по ценни книжа и финансов надзор (SEC) за осъществяването на първично публично предлагане, предаде “Блумбърг”. Дружеството не е уточнило какъв ще е размерът на планираното IPO.То

То ще направи двойно листване на борсите в Ню Йорк и Торонто.

В момента 61% от капитала на General Motors е собственост на държавата. Правителството стана мажоритарен акционер в компанията, след като автопроизводителят не можа да върне помощите за 50 млрд. долара, които получи от държавния бюджет. В средата на миналата година General Motors капитализира по-голямата част от дълговете си към правителството и така държавата се оказа мажоритар в компанията.

Според източници на “Блумбърг” General Motors ще се опита да набере до 16 млрд. долара от борсата. Това би било второто най-голямо IPO в американската история след това на компанията за електронни разплащания Visa. През 2008 г. тя набра над 19 млрд. долара. 

Преди икономическата криза General Motors беше най-големият в света производител на автомобили по продажби. Той се задържа на първото място близо 80 години. Заради кризата обаче продажбите на компанията започнаха да падат – според анализатори, защото много от автомобилите й харчат много бензин или поддръжката им е скъпа. В момента за най-големия производител на автомобили по продажби се счита японската Toyota.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!