Бившият италиански президент Франческо Косига почина в Рим

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
2154

Във вторник на 82-годишна възраст почина бившият италиански президент Франческо Косига, съобщи Би Би Си.

Преди седмица той беше приет в болницата “Джемели” в Рим със сърдечни и дихателни проблеми, но състоянието му драстично се влошило в понеделник вечерта.

Франческо Косига е една от най-спорните личности на 70-те и 80-те години в Италия, когато той започва борба срещу крайно левите и десни терористически групировки в държавата.

Косига е роден през 1928 г. в град Сасари, остров Сардиния. Завършва право и не след дълго става член на политическата партия “Християнска демокрация”, а през 1958 г. влиза в парламента.

През 1976 г. е назначен за министър на вътрешните работи в правителството на тогавашния премиер Алдо Моро, но напуска две години по-късно. Косига подава оставката си, след като не успява да спаси живота на Моро, който на 16 март 1978 г. е отвлечен от лявата радикална организация “Червените бригади”, напомня още изданието.

Моро е държан в изолация повече от 50 дни, а накрая е и убит. За смъртта му властите научават, след като тялото му е открито багажника на кола, паркирана на видно място в столицата. Денят, в който новината излиза наяве, Косига се обявява публично за “политически мъртъв”.

Въпреки оставката си през 1979 г. италианецът е избран за министър-председател и се задържа на поста малко над 14 месеца, а четири години по-късно става председател на Сената.

През 1985 г. е избран за държавен глава. Близо четири години от началото на управлението си той подкрепя политическа реформа, която отрича партийната система и защитава силната президентска власт. Решението му среща критика както от страна на другите политически партии, така и от представители на Министерския съвет.

През 1992 г., по-малко от три месеца преди края на мандата си, Косига подава оставка, за да предостави поста на “силен” президент. От този момент нататък като всички бивши италиански президенти от 1992 г. насам той остава сенатор до живот.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!