Френски рибари блокират тунела под Ламанша и пристанището в Кале

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
118

Френски рибари ще се опитат днес да блокират тунела под Ламанша и пристанището Кале в знак на протест срещу отказа на Великобритания да издаде повече лицензи за риболов на френски лодки в британски води след Брекзит, пише БНР.

Членове от Асоциацията на рибарите заявиха, че ще бъдат използвани много превозни средства за блокиране на тунела. Той се използва предимно за превоз на стоки с влакове между Великобритания и Франция. Лондон и Париж са в спор за броя на лицензите, които им позволят риболов в британски води след като Обединеното кралство напусна ЕС. Франция твърди, че трябва да бъдат издадени повече разрешителни на френските рибари и напрежението нараства все повече.

Лондон твърди, че съблюдава договореностите в постигнатите споразумения. Жерар Ромити, председател на Националния комитет за морски риболов, е цитиран от „Скай нюз“ да казва, че протестът на френските рибари е в отговор на „провокативното, презрително и унизително отношение“ на Обединеното кралство към тях.

Говорител на „Даунинт стрийт“ каза, че правителството е разочаровано от заплахите за протест. Не за първи път френските рибари пробягват до преки действия. През април те блокираха камиони с риба от британски води към центрове за преработка във Франция. А през май британският флот изпрати два патрулни кораба, след като френски лодки блокираха пристанището Сейнт Хелиър на остров Джърси.

debati.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!