Франция планира “технологично подобрени войници”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
95

На френските въоръжени сили е дадена зелена светлина да започнат изследвания за разработването на “технологично подобрени войници”, предаде Би Би Си

Доклад на военната етична комисия на страната излага условията, при които в бъдеще трябва да се извършва работа върху импланти и други технологии, предназначени да подобрят представянето на военните на бойното поле.

Докладът подчертава, че други държави проучват подобни възможности и че Франция трябва да бъде в крак с развието.
Министърът на отбраната Флорънс Парли вече подчерта необходимостта да се гледа напред.

В реч миналата седмица тя заяви, че Франция не е планирала веднага да разработи “инвазивна” технология за войници. “Но трябва да се изправим пред фактите”, добави тя. “Не всеки споделя нашите скрупули и трябва да сме подготвени за каквото и да е бъдеще.”

“Трябва да се проучат начините за поддържане на нашето оперативно превъзходство, без да загърбваме ценностите си”, добави тя.

Подробности за доклада на военната етична комисия бяха публикувани във вторник.

“Хората отдавна търсят начини да увеличат своите физически или познавателни способности, за да водят войни”, се казва в документа. “Възможните постижения в крайна сметка могат да доведат до изкуствено увеличаване на капацитета чрез импланти в телата на войниците.”

Китай е провел тестове в своята армия с надеждата да създаде биологично подобрени войници, според Джон Ратклиф, директор на националното разузнаване на САЩ.

“Американското разузнаване показва, че Китай дори е провеждал тестове на хора върху членове на Народната освободителна армия с надеждата да развие войници с биологично подобрени способности”, написа Ратклиф в “Уолстрий джърнъл”. “Няма етични граници в преследването на властта от Пекин. Разузнаването е ясно: Пекин възнамерява да доминира над САЩ и останалата част на планетата икономически, военно и технологично.”

В доклада се споменават изследвания върху импланти, които биха могли да “подобрят мозъчния капацитет” или да помогнат на войниците да различават врага от съюзника. Те също могат да позволят на командирите да локализират своите войници или да следят жизнените им показатели от разстояние.

Прокарването на ясни етични линии, отбелязва документът, е “следователно от съществено значение”. В него се казва, че трябва да бъдат забранени евгеничните или генетичните практики, както и всичко, “което може да застраши интеграцията на войника в обществото или завръщането му към цивилния живот”.

В речта си Парли отбеляза, че работата по невронни импланти за хора се развива за цивилни цели.

По-рано тази година стартъпът Neuralink на предприемача Илон Мъск показа прасе, което от два месеца има в мозъка си компютърен чип с размер на монета, като го обяви за ранна стъпка към диагностицирането и лечение на заболявания. Повечето учени и експерти в сферата посрещнаха доста скептично съобщението.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!