Ford влага над 300 млн. долара в преоборудването на своя завод край Ливърпул

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
156

Съоръжението в Хейлууд ще бъде модифицирано, за да започне изграждането на компоненти за електромобили от 2024 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. ще инвестира 230 милиона паунда (316 милиона долара) в производството на компоненти за електрически превозни средства в своя завод в близост до Ливърпул, след като британското правителство обеща финансова подкрепа, съобщава Bloomberg.

Съоръжението в Хейлууд ще бъде модифицирано, за да започне изграждането на компоненти за електромобили от 2024 г., като постепенно ще бъде заменено производството на трансмисии за коли с двигател с вътрешно горене. Подобен ход ще защити работните места във фабриката, изтъкват от Ford.
По-рано тази година компанията заяви, че ще продава само напълно електрически автомобили в Европа до 2030 г.

„Това е много важно съобщение за Хейлууд, тъй като ще осигури бъдещето на съоръжението, заедно с въвеждането на нова технология за автомобилите на Ford в Европа“, посочва в интервю президентът на Ford за Европа Стюарт Роули. В момента заводът разполага с около 500 работници и заетостта ще остане около тези нива, добавя той.

През февруари Ford обяви амбициозен план за своя европейски бизнес, включващ неговите автомобили, микробуси и камиони, който надминава по мащаби стратегиите на някои от най-големите му местни конкуренти. Въпреки че инвестицията в Хейлууд е победа за автомобилната индустрия на Великобритания, тя бледнее в сравнение с решението на Ford да инвестира 1 милиард долара в надграждането на своята фабрика в Кьолн.

След като инвестициите в британската автомобилна индустрия се сринаха около преговорите за Brexit, Stellantis NV и Nissan Motor Co. обявиха планове за преоборудване на своите съоръжения във Великобритания, за да започнат да произвеждат повече електрически превозни средства.

Решението на Ford за Хейлууд представлява добра новина за британското правителство, което се сблъсква с поредица от кризи. Икономиката на страната е изправена пред безпрецедентна вълна от недостиг при доставките, тъй като последиците от Brexit, пандемията от Covid-19 и скокът в цените на природния газ оставят британските магазини с празни рафтове, бензиностанциите – без гориво, а енергийните компании претърпяват финансов колапс.

„В тази силно конкурентна, глобална надпревара за осигуряване на производството на електрически превозни средства, нашият приоритет е да гарантираме, че Великобритания ще извлече съответните ползи“, заяви бизнес секретарят на Обединеното кралство Кваси Квартенг.

Миналия месец Ford и южнокорейската SK Innovation Co. се споразумяха да инвестират 11,4 млрд. долара в строителството на три фабрики за батерии и едно монтажно съоръжение за пикапите от серията F в САЩ. Това е най-голямата единична инвестиция в историята на американския производител.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!