Флотът купува 10 кораба за $ 260 млн.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
688

Варненското параходство засрами чуждестранните инвеститори

Параходство „Български морски флот“ (БМФ) купува 10 нови кораба с обща товароносимост 294 900 тона-дедуейт (DWT – теглото на товара, горивото, водата, храната и екипажа) на стойност 260 млн. долара. Така с един замах БМФ обновява една четвърт от корабния парк. Това заяви изпълнителният директор на параходството капитан далечно плаване (к.д.п.) Христо Донев. Искам да изкажа изключителната си благодарност на сегашното правителство и конкретно на ръководството на транспортното министерство, че се обърнаха с лице към морето и проблемите на морския бранш, допълни Донев. Инвестицията от 260 млн. долара стана възможна именно благодарение на тяхната подкрепа, категоричен беше той. А според финансисти инвестицията се очертава като най-голямата за годината в България.
Първите два нови кораба на БМФ – „България“ и „Родина“, са произведени в Китай в началото на годината. Те са с обща товароносимост по 37 850 т DWT, имат ледови клас 1С и могат да плават през зимата в Балтийско море, в най-северните и най-южните части на Атлантическия океан и в акватории, покрити с лед с дебелина до 40 см.
„Родина“ под ръководството на капитан далечно плаване (к.д.п.) Мартин Йорданов вече плава с товар към Бразилия. Преди дни корабът преодолял с лекота силен щорм в Индийския океан. Щастливият капитан Йорданов веднага изпратил до централата на БМФ рапорт със суперлативи за мореходните качества на новия плавателен съд.
Корабът близнак на „Родина“ – „България“, с к.д.п. Генчо Христов на мостика пори вълните от Китай към Индия.
Още два нови кораба на БМФ ще влязат в експлоатация през идната седмица. Това са 30 700-тонните „Витоша“ и „Странджа“, също излезли от първокласна китайска корабостроителница. Навръх рождения ден на „Стандарт“ – 10 август, те ще бъдат предадени от корабостроителите на Параходство „Български морски флот“.
„Витоша“ и „Странджа“ също са еднотипни и имат ледови клас 1С. Те развиват скорост над 14 възла, а газенето от 10,4 метра им дава възможност да плават и в акваторията на Големите американски езера.
За окомплектоването на четирите кораба с екипажи БМФ вече е назначил 168 моряци. Заедно със специалистите, работещи за тях на брега, новоназначените в параходството са близо 200, уточни шефът на Морашкия синдикат и член на Управителния съвет на БМФ Красимир Вълчев.
До края на годината параходството ще сключи договори за изграждане на още четири 30 700-тонни кораба и на два 17 500-тонни. Първите ще се строят в Китай, а вторите – по проект на БМФ в ККЗ „МТГ Делфин“, Варна. Специално за тях БМФ проучва възможността за монтиране на платно, произведено от „Цепелин“, което ще намалява разхода на гориво при дълги преходи. Първият от тези 6 кораба ще бъде готов още през декември, а останалите – в началото на 2011 година.
Белчо Цанев

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!