Финансовият надзорен орган на Великобритания предупреди банките да помагат повече на клиенти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
148

Заемодателите да подкрепят клиентите, изпитващи затруднения, апелира Шелдън Милс от FCA

Снимка: Bloomberg L.P.

Финансовият надзорен орган във Великобритания (FCA) отправи апел към банките и застрахователите да се постараят повече да помогнат на свои клиенти, които изпитват затруднения заради кризата с издръжката на живот, докато продължава да следи дейността на 40 банки, пише Ройтерс.

Лихвените проценти продължават да се покачват в опит да се спре възходящото движение на потребителските цени, а разходите за енергията, ипотеките и храните се покачват с по-бърз темп, отколкото заплатите.

Шелдън Милс, ръководител на надзорния орган по конкуренция и потребители, посочи, че през май над 9 млн. души в страната са имали твърде висок дълг, който е нараснал с общо 2 млн. паунда от 2020 г. насам.

“Казали сме на заемодателите, че очакваме от тях да подкрепят клиентите, изпитващи затруднения, особено като имат данните първи да забележат предупредителните знаци”, каза Милс.

“Идентифицирахме 30 фирми, които трябва да направят повече, за да помогнат на клиентите, и ще разследваме дейността на още 40 фирми”, увери Милс.

Той обясни, че има риск някои хора да не възобновят своите застраховки, за да спестят пари, а това ги оставя незащитени. “Последното нещо, което искаш, е теч на тавана или наводнение и нямаш застраховка по време на криза с издръжката на живот, когато ипотеката ти поскъпва”, каза Милс.

Той допълни, че над 3 млн. клиенти имат заеми с фиксирана лихва, договорите за които ще изтекат в следващите две години, а това означава, че ще преминат през голямо увеличение на месечните вноски.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!