Агресивното затягане от централната банка не е панацея за проблемите на Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
113

Негативният натиск върху облигационния пазар и британския паунд ще продължи, смята Валентин Маринов, Credit Agricolе

Политическият дневен ред на правителството на британския премиер Лиз Тръс представлява рязко скъсване с благоразумната фискална политика на Борис Джонсън. Инвеститорите очакваха тя да смекчи позициите си след избирането ѝ за лидер на консерваторите, а предложените от нейния кабинет политики могат да намалят риска от дълбока рецесия в страната, но и да допринесат за покачване на инфлацията. Това коментира Валентин Маринов, управляващ директор и ръководител на отдел “Валутни анализи на G10” в Credit Agricolе, в ефира на предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.

Той отбеляза, че правителството продължава да се придържа към своите политики и да се сблъсква с политиката на централната банка за борба с инфлацията. Негативният натиск върху облигационния пазар и британския паунд ще продължи, каза анализаторът.

“Не мога да кажа, че правителството на Тръс умишлено се опитва реално да повлияе на централната банка в монетарната политика… Обявените мерки доведоха до бягство от британския паунд и подхраниха сътресенията на британския дългов пазар, с което се добавиха нови предизвикателства пред Комисията по парична политика – в момента те не само се опитват да свалят инфлацията, но трябва да се тревожат и за влошаващите се финансови условия”, коментира събеседникът.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!