Великобритания повишава сигурността на летищата чрез изкуствен интелект

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
205

Модерни системи ще сканират пасажерите, без да се налага те да свалят дрехи или обувки
Огромните скенери за сканиране на пътниците скоро може да станат излишни. Снимка: Ройтерс
Правителството на Великобритания одобри финансиране в размер на 1,8 милиона паунда за разработката на изкуствен интелект, чиято цел е да укрепи сигурността и да облекчи времето за чакане на някои от най-натоварените летища из страната. Във връзка с това бяха избрани осем проекта, за които правителството се надява, че ще помогнат за преодоляване на пропастта между изграждането и прилагането на стабилни мерки за сигурност от една страна и подобряване на услугите за потребителите – от друга.

Security Screening Technologies, малък изследователски екип от IT специалисти, базиран в Дербишир, получи зелена светлина да тества система за изкуствен интелект, която е обучена да разпознава подозрителни обекти в обувки, в това число и експлозиви. Ако е технологията проработи успешно, това ще означава, че пасажерите няма повече да свалят обувките си по време на проверките преди полет.

Друг малък екип от Уелс – Sequestim, е разработил сложна система за сканиране, която ще сканира пасажерите, преминаващи през проверка, без да се налага те да свалят връхните си дрехи. Високо-чувствителната камера може да засича естествената радиация, която тялото на човек излъчва, и да преобразува данните в изображение, използвайки Machine learning методики, за да оцени адекватно дали преминаващият носи потенциално опасно устройство или не.

„Тази най-нова инвестиция от 1,8 млн. паунда в иновативни проекти ще гарантира, че ние продължаваме да поддържаме обещаващите изследвания. Целта е да имаме по-сигурно и безпроблемно пътуване за пасажерите. С гордост можем да отбележим, че в нашата история ние винаги първи сме внедрявали новите технологии и тази програма ще ни гарантира, че продължаваме да водим в сферата на сигурността по летищата”, казва Баронес Съг, министър на авиацията.

Осемте проекта победители имат 12 месеца, за да покажат на практика своите решения. Те включват електромагнитни камери, които визуализират обекти, вътре в багажа или събират газови проби, които се отделят от багажа и по този начин да откриват експлозиви. Съчетаването на тези технологии с изкуствен интелект, ще позволи автоматичното извършване на много от задачите, които до този момент се извършваха ръчно. Финансирането е част от 5-годишната програма Future Aviation Security Solutions (FASS), която цели да модернизира сигурността по летищата.

Тези 1,8 милиона паунда обаче ще са достатъчни само, за да се тества технологията, като все още не е ясно колко ще струва внедряването на тези подобрения по всички летища на Обединеното кралство.
По статията работи: Екип на Investor.bg
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!