Еврото пропадна до 16-месечен минимум

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
101

Инвеститорите се притесняват от развитието на европейската икономика

Снимка: Pixabay
Еврото падна до 16-месечен минимум в днес, а настроенията на инвеститорите са доминирани от въздействието на търговската война между САЩ и Китай върху европейската икономика, пише Reuters. Днес еврото поевтиня с 0.3% спрямо долара до 1.0958. Това ниво не бе достигано от май 2017 г.

Днес излязоха данните за индустриалното производство на най-големите икономики в ЕС. От тях се вижда, че промишлеността в Германия, Италия и Великобритания се свива през август заради по-слабото външно търсене. А това пък е опасност за работните места.

Търговската война и опасността от „хаотичен“ Brexit се отразяват негативно на глобалната икономика. Това спира икономическия импулс в Германия и съответно перспективите за растеж в Европа са създадени.

Съединените щати от своя страна активираха новите мита от 15% върху китайски стоки за 112 млрд. долара. На 15 декември Доналд Тръмп обеща да обложи още продукти за около 200 млрд. долара, с което тарифите на практика ще се разпрострат върху целия износ на Китай за САЩ. Китай реши да отговори и също започна поетапно да налага свои тарифи на американските стоки.

Въпреки че последните данни за фючърсите показват, че нетните позиции на хедж фондовете в единната валута като цяло са на неутрално ниво, те са на доста по ниско ниво от рекордно високите нива, наблюдавани миналата година, пише Reuters.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!