Британското правителство заплаши предателите сред консерваторите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
105

Тези, които не се вслушат в предупреждението, ще продължат работата си в парламента като независими депутати

Снимка: Ройтерс

Британското правителство заплаши предателите в редиците на консерваторите, отклоняващи се от курса на Brexit, с тежки последствия. Тези, които гласуват против линията на министър-председателя, отслабват преговорната му позиция, заяви министърът на образованието Гавин Уилямсън пред телевизия ITV в понеделник.
„Те би трябвало много сериозно да помислят за това и за последствията. Според вътрешни източници дисидентите са били заплашвани с изгонване от парламентарната група и отменяне на правото да се кандидатират от редиците на консерваторите на следващите избори, ако гласуват срещу правителствената програма за Brexit.

Дисциплинарната комисия на Консервативната партия разчита по този начин да повлияе на депутатите, които са солидарни с опозицията по въпроса за предотвратяването на Brexit без сделка. Тези, които не се вслушат в предупреждението, ще продължат работата си в парламента като независими депутати.

„Ако не гласуват с правителството във вторник, те ще унищожат преговорната позиция на кабинета и ще дадат на Джеръми Корбин контрол над парламента”, казва източник, цитиран от Ройтерс. Лидерът на опозицията Корбин възнамерява да предотврати излизането от ЕС без споразумение и се опита да спре това в парламента.

Според медийни спекулации Джонсън междувременно обмисля възможностите за нови избори. Те могат да бъдат свикани през през тази седмица, твърди политическият редактор на BBC Лора Куенсбърг: „Това далеч не е неизбежно, но не е невъзможно в рамките на няколко дни всички да бъдем помолени да гласуваме отново“.

В навечерието на завръщането на британските депутати от лятната ваканция премиерът Борис Джонсън отмени насрочената за понеделник среща с противниците на Brexit от редиците на собствената партия. Това е знак за предстояща буря в Лондон: когато парламентът се събере отново във вторник за първи път, се очаква безпрецедентна конфронтация. Ако е необходимо, Джонсън възнамерява да изведе страната си извън ЕС без споразумение на 31 октомври, а опозицията и някои бунтовници от правителствената фракция искат да предотвратят това на всяка цена.

Във вторник ще бъдат публикувани планове за законодателни мерки, които да предотвратят Brexit без сделка, заяви през уикенда Джон Макдонъл от кабинета в сянка на опозиционната Лейбъристка партия. Пред телевизия Sky News той поясни, че е много трудно за една седмица да се приеме закон.
„Премиерът Джонсън го знае и именно затова временно спира работата на парламента. Сега депутати с десетилетен опит проучват как във вторник, сряда и четвъртък следващата (тази – бел. ред.) седмица лейбъристите биха могли да внесат за обсъждане законодателна мярка, която да им позволи да предотвратят възможността да се стигне до Brexit без сделка без одобрението на парламента. Във вторник ще бъде оповестено какъв е начинът да се направи това”, каза Макдонъл.

Кралица Елизабет Втора официално одобри на 28 август спирането на работата на британския парламент по искане на премиера Борис Джонсън. Парламентът няма да работи от 9-12 септември до 14 октомври. Джонсън отрече този ход да има за цел да попречи на депутатите да блокират Brexit без сделка.

По първоначален план Великобритания трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март тази година, но британските депутати три пъти отхвърлиха договореното между Брюксел и бившия премиер Тереза Мей споразумение. Впоследствие ЕС се съгласи Brexit да бъде отложен за 31 октомври, а Мей подаде оставка като министър-председател.

Междувременно в статия за Sunday Telegraph главният преговарящ на Европейския съюз за Brexit Мишел Барние заяви, че Брюксел не може да отговори на британските искания за изключване на предпазната клауза за границата между Великобритания и Ирландия от споразумението за изтегляне. Той добави, че не вярва да се стигне до сделка до края на октомври.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!