ЕС започна наказателни процедури срещу бившия си член Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
358

 

Европейската комисия откри две нови наказателни производства срещу Великобритания в сряда, след като Лондон обяви планове едностранно да отмени някои правила след Брекзит, регулиращи търговията в Северна Ирландия.

“Целта на тези процедури за нарушение е да се възстанови спазването на Протокола за Северна Ирландия в редица ключови области, в които Обединеното кралство не го прилага правилно – в крайна сметка с цел защита на здравето и безопасността на гражданите на ЕС”, се казва в съобщение от Брюксел.

Производствата може да доведат до глоби, наложени от Съда на Европейските общности, който според споразумението за напускане на Великобритания продължава да е арбитър по споровете между Брюксел и Лондон.

Във вторник британското правителство обяви, че внася в парламента законопроект, с който да отмени митническите проверки и разпоредбите за ролята на Европейския съд като арбитър, тъй като условията твърде много затрудняват търговията между Северна Ирландия и останалите части на Обединеното кралство.

Проверките бяха изрично уговорени в протокол към договора за напускане, за да се избегне възстановяването на границата между Северна Ирландия, която след Брекзит е част от Обединеното кралство, и останалата част от остров Ирландия – която остана в ЕС. За да се случи това, британската провинция остана формално част от европейския общ пазар и вносът на стоки от останалата част от Обединеното кралство подлежи на митнически декларации и понякога изисква проверки при пристигането им.

“Доверието се изгражда чрез спазване на международните задължения. Едностранното действие не е конструктивно. Нарушаването на международни споразумения е неприемливо. Обединеното кралство не спазва протокола”, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за прилагане на споразумението за Брекзит.

Европейската комисия изрази желание за разговори с Лондон по предложението, но категорично заяви, че няма да предоговаря разпоредбите в протокола за Северна Ирландия, тъй като той е бил ратифициран както от всички европейски членки, така и от британския парламент.

Двете наказателни процедури се отнасят към неизпълнение на задълженията на Лондон съгласно санитарните и фитосанитарните правила на ЕС, като не се извършва контрол и не е осигурен персонал и инфраструктура на граничните контролни пунктове в Северна Ирландия за проверка на храни. Втората – за непредоставяне на ЕС на търговски статистически данни за износа към Северна Ирландия, което е уговорено в договора за напускането на Великобритания.

Освен това Брюксел възобновява и едно старо производство за нарушение, свързано със сертифицирането на земеделски стоки. То беше замразено през март 2021 г. “като израз на добра воля” за постигане на решение на проблема.

“Нежеланието на Обединеното кралство да участва в смислена дискусия от февруари насам и едностранните действия тази седмица са пряко против този дух”, се казва в решението, в което се уточнява, че ако през следващите два месеца няма решение, Брюксел ще заведе съдебен иск срещу кралството в Европейския съд.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!