ЕС с политическо съгласие: Ембарго на 90% върху руския петрол

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
105

Срокът е края на годината

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз постигна политическо съгласие за шестия пакет от санкции срещу Русия. Той включва ембарго върху вноса на 90% от руския петрол и петролни продукти до края на годината. Българският премиер Кирил Петков съобщи в Брюксел, че България ще получи изключение от ембаргото до края на 2024 година.

Санкциите обхващат вноса на петролни продукти по море, като временно от тях се изключват доставките по петролопровода “Дружба” за страните без излаз на море като Унгария, Чехия и Словакия, предава БНТ.

Новият пакет от санкции включва и прекъсването на достъпа до финансовата система SWIFT на най-голямата руска банка Сбербанк, както и забраната в ЕС на още руски медии.

Европейските лидери се договориха също така Съюзът да осигури до 9 милиарда евро финансова помощ за Украйна през тази година. Срещата на върха продължава и днес, евролидерите ще обсъждат цените на енергията и въпроси, свързани с европейската отбрана.

“Много се радвам, че лидерите успяха да постигнат принципно съгласие по шестия пакет санкции срещу Русия. Това е много важно. Благодарение на това решение Европейският съвет ще може да наложи забрана на 90% от целия внос на руски петрол до края на годината. Това е важна стъпка напред”, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

“Мисля, че сигналът, който изпратихме днес, е много силен, защото през последните часове и дни имаше спекулации за това, че няма единство в Европейския съюз. Мисля, че в момента повече от всякога е важно да покажем, че можем да бъдем силни, непоклатими, че сме способни да бъдем твърди, за да защитим ценностите и интересите си”, допълни Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

По публикацията работи: Петя Славова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!