Трима британски министри ще подкрепят отлагане на Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1030

Ако парламентът отново отхвърли споразумението за развод с ЕС членовете на кабинета ще подкрепят забавянето въпреки нежеланието на Тереза Мей
Снимка: Ройтерс

Трима британски министри заявиха, че ще подкрепят отлагане на датата за излизане на Великобритания от ЕС, ако парламентът отново отхвърли сделката за условията на Brexit. Това се казва в съвместно изявление на Грег Кларк – министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия, Амбър Ръд – министър на труда и пенсиите, и на правосъдния министър Дейвид Гок, съобщиха световните медии, цитирани от БТА.
„Дошъл е момент, в който мнозина наши колеги от Консервативната партия, влизащи в European Research Group (консервативна евроскептична фракция начело с Джейкъб Рийс-Мог), признават, че парламентът ще блокира катастрофалния сценарий за Brexit на 29 март без сделка. Ако това стане, те няма да има кого да винят заради забавянето на Брекзита, освен самите себе си“, заявяват тримата министри.

По думите на Гок стремежът на министрите е да се осъществи сделката, за да може Великобритания да напусне ЕС на 29.

Времето обаче изтича, а онези, които са изпълнени с решимост да гласуват против споразумението, което премиерът иска да върне в парламента, може да забавят Brexit, казват тримата министри.

Вестник „Гардиън“ писа по-рано, че близо 25 членове на кабинета в Лондон смятат да гласуват за отлагане на планираното излизане на кралството от ЕС, докато премиерът Тереза Мей не заяви, че няма да допусне развитието на сценария за Brexit без сделка, припомня БТА.

От своя страна по-рано в петък британският опозиционен лидер Джереми Корбин каза, че ако партията му дойде на власт, той ще предоговори споразумението с ЕС за Brexit и може да организира нов референдум. Попитан дали би провел допитване по каквато и да е сделка, или по сделка, която той договори, лидерът на лейбъристите посочи, че партията би поискала мнението на обществото.

Помолен да уточни, дали обмисля организиране на нов референдум, Корбин отговори: „Точно това обсъждаме сега в партията“.

В петък източници от ЕС съобщиха, че блокът очаква британският премиер Тереза Мей да бъде принудена да поиска тримесечна отсрочка на Brexit.

Преговорите между двете страни предполагат, че Мей ще помоли за удължение на двугодишния преговорен период, ако британският парламент подкрепи споразумението за развода с Брюксел, но то остане неподписано до следващата среща на върха на ЕС на 21-22 март.

Съюзът гледа на подобно искане като на „техническо удължение“, за да получи британският парламент повече време за приемането на необходимите за излизането от блока закони.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353