ЕС даде зелена светлина за подготовка на втората фаза по преговорите за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
164

Председателят на ЕС Доналд Туск потвърди решението, взето от лидерите на 27-те оставащи страни членки на ЕС
Снимка: Архив Ройтерс
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви днес, че лидерите на останалите 27 страни членки на Брюксел са дали зелена светлина за вътрешна подготовка на втората фаза по преговорите за Brexit с Лондон, съобщава Ройтерс.
27-те страни членки на ЕС искат да са готови да продължат разговорите с Лондон за отношенията си след Brexit, след като основните въпроси по развода бъдат уточнени във вече протичащите преговори.
Разговорите обаче изпаднаха в застой, който британският министър-председател Тереза Мей не успя да преодолее в обръщението си към европейските си колеги на официалната вечеря в Брюксел в четвъртък вечер.
Въпреки това в решението на Европейския съвет по преговорите, публикувано днес, се отбелязва напредъка, който е постигнат по правата на гражданите от ЕС във Великобритания след Brexit и се призовава главния преговарящ на ЕС Мишел Барние да продължи постигнатото до този момент.
В документа се признава, че е постигнат и известен напредък и по въпроса с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. По отношение на сметката, която Лондон трябва да плати, преди да напусне ЕС, обаче се казва само, че макар Великобритания да е заявила, че ще уважи финансовите си задължения, засега тя не е превърнала това си обещание в твърде ангажимент към съюза.
27-те страни членки изразяват надежда, че ще могат да обявят достатъчен напредък по условията за излизане с Лондон през декември, за да могат да стартират нови преговори за отношенията си с Великобритания след Brexit.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви в четвъртък, че преговорите с Великобритания се движат напред и е малко вероятно да пропаднат.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!