Лейбърист поиска разследване на руска намеса в кампаниите около Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
156

Опасенията са свързани с произхода на най-голямото дарение в политическия живот във Великобритания
Снимка: Архив Ройтерс
Искане правителството да разследва евентуална намеса на Русия в кампанията около референдума за излизането на Великобритания от ЕС отправи депутатът от Лейбъристката партия Бен Брадшоу, пише европейското издание Polititco.
Според него има сериозни притеснения, че чужди граждани и основно руснаци, са се намесвали в западните демокрации.
Депутатът посочи, че има редица доклади от разследвания на „Отворено общество“ относно финансирането на кампанията в подкрепа на Brexit. За него „редица въпроси“ повдигат средствата, отпуснати от бизнесмена Арън Банкс, който беше един от най-големите донори на кампанията „за“ излизане от ЕС, допълва Guardian.
Бристолският бизнесмен дари 9 млн. паунда за каузата, което е най-голямото дарение в британската политическа история. Трудно е да се оцени дали и как тези средства са повлияли на резултатите от референдума, пише още британското издание.
Арън Банкс е коментирал, че състоянието му се оценява на над 100 млн. паунда. Според Sunday Times богатството му се изчислява на 250 млн. паунда, но пък анализаторите от „Отворено общество“ посочват, че парите му са значително по-малко, което вече повдига въпроси за източника на това солидно дарение.
Това дава и основание на Брадшоу да попита каква е била ролята на „мръсните пари“ в референдума.
По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!