Основателят на Kaspersky Lab заяви, че е жертва на “медийна атака”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
108

Евгений Касперски отрече обвиненията, с които компанията му се бори през последните седмици
Снимка: Архив Ройтерс
Основателят на руската компания за киберсигурност Kaspersky Lab отрича, че руските тайни служби могат да използват нейния популярен антивирусен софтуер за шпионаж и твърди, че е жертва на „медийна атака“, пише Financial Times.
Евгений Касперски написа в блога си този четвъртък, че Kaspersky Lab няма как да е шпионирала американското правителство или американски потребители, защото нейните продукти и бази данни са достъпни за проверка на публични сървъри.
“Функционалността на нашите продукти напълно и изцяло зависи от кода и вписванията в актуализираните бази от данни – няма никаква мистериозна магия в работата“, написа той.
Коментарът на Касперски е в отговор на статиите в американски медии, позоваващи се на анонимни източници, които посочват, че руските секретни служби използва „задна вратичка“ в антивирусния софтуер, която им е позволила да търсят класифицирана информация и да получат данни за американската киберотбрана.
САЩ предприеха необичайна стъпка миналия месец, като забраниха на федералните агенции да използват антивирусния софтуер на Kaspersky.
Kaspersky Lab извършва проверка на кода на своите продукти, в опит да установи дали нейният софтуер не е бил компрометиран отвън и ще покани външни експерти да потвърдят заключенията ѝ, обяви Евгений Касперски.
Проверката е първата от 2015 г. насам, когато Касперски нареди пълна проверка на системите, след като експерти по хакерски атаки се усъмниха, че платформите на компанията са били хакнати от Израел.
По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Деляна Петкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!