„Експрес“: Нов смъртоносен вирус заплашва света – Нипах

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
631

Учените предупреждават, че нов вирус заплашва света. Става дума за вируса Нипах, който е често срещан при прилепите в Бангладеш и Индия. Той може да се превърне в опасен щам, който да се разпространи бързо сред хората и да се превърне в смъртоносна болест, съобщава британското издание „Експрес“.

Нипах е включен в списъка на Световната здравна организация като един от 10-те патогени с най-висок приоритет, с които трябва да се справим спешно заради потенциалните щети, които може да нанесе.

С вируса обикновено се заразяват хора, консумирали плодове, върху които има слюнка от болно животно. Към момента в света не съществува лекарство или ваксина срещу този вирус. Другото изключително притеснително е, че нивото на смъртните случаи при заразяване с него достига 90%.

Учените алармират, че вирусът е по-разпространен, отколкото се е смятало преди. Огнищата са се умножили в райони, където липсват плодовете, които до момента са се свързвали със заболяването.

Експертите подчертават, че за разлика от коронавируса, вирусът Нипах не се предава толкова лесно от човек на човек, но сред прилепите вече вероятно има щамове с променени характеристики.
frognews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!