Експерти гълчат Великобритания за “убийствената” отмяна на COVID-19 мерките

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
718
epa09343727 British Prime Minister Boris Johnson departs 10 Downing Street for Prime Minister Questions at parliament in London, Britain, 14 July 2021. Johnson faces the MPs' weekly question time in the House of Commons. EPA/VICKIE FLORES

Източник: EPA/БГНЕС
Планът на британското правителство за премахване ограничителните мерки във връзка с COVID-19 в Англия следващата седмица няма научно основание и се равнява на умишлено убийство за хиляди хора, предупредиха учени, цитирани от “Франс прес”.

Премиерът Борис Джонсън заяви тази седмица, че е “много вероятно” най-лошото от пандемията от коронавируса да е приключило, докато той продължи напред с отварянето в понеделник, въпреки че “Делта” вариантът на коронавируса се разпространява извън контрол.

Стъпката е оправдана от това, че две трети от всички възрастни във Великобритания са напълно ваксинирани, каза той, но главният медицински директор на Англия Крис Уити предупреди, че нивата на заразяване са на път да достигнат “доста страшни” нива.

След като се събраха за спешна дискусия за британския план, международни учени, включително съветници на други правителства, изказаха брутални думи за Джонсън.

“Написах, че смятам, че стратегията на стадния имунитет всъщност е убийствена”, подчерта американският учен Уилям Хазълтайн.

“Знаем, че правите нещо, което ще доведе до смъртта на хиляди, а в някои случаи и десетки хиляди хора. Това е катастрофа като политика”, изтъкна още той.

Британското правителство отрича, че провежда политика на “стаден имунитет”, като оставя варианта Делта да се разпространява, но признава, че ежедневните нива на заразяване могат да се утроят до 100 000 през следващите седмици, което ще увеличи напрежението върху болниците.

“Не мисля, че трябва да подценяваме факта, че можем да изпаднем в беда отново изненадващо бързо”, отбеляза Уити вчера, призовавайки обществеността “да предприема неща изключително бавно”, след като ограниченията се разхлабват.
От понеделник, наречен “Ден на свободата” от някои медии, правителството ще премахне повечето ограничения за обществените събирания в Англия и ще позволи на бизнеси като нощни клубове да отворят отново.

Заповедите, отнасящи се за маски и работа от вкъщи, ще бъдат отменени, след като Джонсън лансира нов подход на лична отговорност, въпреки че той също така призова хората да не “действат безразсъдно”.

Правителствата на Шотландия и Уелс определят своя собствена здравна политика и ще запазят законовото изискване да се носят покрития за лице в затворени пространства като магазини и в обществения транспорт. Северна Ирландия изглежда готова да ги последва.

Чуждестранните учени, присъстващи на онлайн срещата днес, предупредиха, че Англия не е в крак не само със своите съседи във Великобритания, но и с останалия свят.

Срещата беше организирана от авторите на протестно писмо, публикувано от авторитетното медицинско списание The Lancet миналата седмица, което първоначално беше подписано от 122 души. Впоследствие още 1 400 учени добавиха имената си.
“В Нова Зеландия винаги сме се гледали към Великобритания за лидерство”, отбеляза Майкъл Бейкър, професор по обществено здраве в Университета на Отаго в Дънидин, като допълни: “Вие имате забележителна дълбочина на научните познания. Справихте се забележително в разработването и прилагането на ваксини. Забележителни клинични изпитвания, които използваме.”

“И затова изглежда просто толкова забележително, че тук не спазвате дори основните принципи на общественото здраве”, настоя Бейкър.

Професор Чиу Шу-ти, бивш ръководител на Тайванската администрация за подкрепа на здравето, каза, че е “много загрижена”, че по-младите възрастови групи и клинично уязвимите хора са оставени изложени от плана на Обединеното кралство.

“В нашата култура има поговорка, че е неетично да отнемаш чадъра от хората, докато все още вали”, подчерта Чиу и добави: “А всъщност вали много силно. Така че се надявам политиците да вземат това предвид, за да запазят чадъра там за онези хора, които нямат дъждобран.”

Нарастването на заразените във Великобритания доведе до това над 530 000 души да бъдат инструктирани да се самоизолират от управлявано от правителството приложение през седмицата до 7 юли, най-високия брой от януари според последните данни.

Някои компании като автомобилния производител “Нисан” масово губят персонал заради приложението, а месарите, друга индустрия, ударена тежко, дори предупредиха за недостиг на месо в страната, освен ако приложението не стане по-малко чувствително.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!