Експерт: Скоро Лондон няма да сключи голяма търговска сделка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
335

САЩ вече отхвърлиха скорошно сключване на двустранно споразумение с Великобритания

Британският премиер Джонсън. Снимка: Bloomberg LP

Според експерт по външната търговия в момента Великобритания няма много перспективи да участва в големи търговски съюзи.

„Присъединяването към търговския пакт CPTPP на тихоокеанските страни и най-вече към северноамериканския USMCA не е реалистично, поне не в близко бъдеще“, казва Емануел Адам от Британско-американската търговска камара пред DPA.

Адам признаава, че все още е твърде рано да се говори за присъединяване към Споразумението между САЩ и Мексико-Канада (USMCA).
Споразумението за свободна търговия със САЩ, на което се надява британският премиер Борис Джонсън, важен проект след Brexit, се отдалечава във времето. Американският президент Джо Байдън даде ясно да се разбере, че подобно двустранно споразумение в момента не е приоритет и също така разкритикува ролята на Лондон в спора с Европейската комисия относно правилата за Brexit за Северна Ирландия. В резултат на това британските медии съобщиха, че Великобритания се опитва да влезе в USMCA.

„Изобщо не е ясно дали USMCA ще позволи на други страни да се присъединят, особено след като присъединяването би означавало предоговаряне на договора”, казва Адам. „Освен това Великобритания вече има споразумения с Канада и Мексико“.

Ситуацията с CPTPP (Всеобхватно и прогресивно споразумение за транс-тихоокеанско партньорство) също е сложна. „Преговорите за присъединяване към CPTPP тепърва започват и намерението на Китай да търси членство може да усложни процеса“.

Британско-американската търговска камара призовава за ново трансатлантическо икономическо сътрудничество „предвид факта, че засега няма да има търговски договор между САЩ и Великобритания”. Вашингтон и Лондон биха могли да се споразумеят например за конкретни споразумения за трансфер на данни, търговия с цифрови услуги и технологии и допълнително разширяване на местното търговско насърчаване, каза Адам.

Това би било от полза по-специално за малките и средни компании: „В средносрочен план това би могло да има по-голяма тежест от дългите преговори с несигурен резултат“.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!