Експерт: Блокчейн е двигател на растеж за много нови индустрии

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
131

Fintech компаниите ще се възползват най-много от блокчейн, смята Лийор Гроен, мениджър в Blockchain Valley Ventures
Сигурността на данните е първата стъпка от ползата на технологичната революция, коментира Лийор Гроен, мениджър в Blockchain Valley Ventures, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Самата блокчейн технология е уникална по своята същност, защото имаме различни акционери и успяваме да вършим нещата по различен начин. Предоставят се възможности развиващите се страни да развият своята инфраструктура и база за тези технологии. Така страните ще построят и развият инфраструктура за контрол и защита на данни. В държави от Азия тази технология се развива бързо. България като част от Европа също е включена в процеса“.
Блокчейн предоставя много алтернативи, категоричен е Лийор Гроен. „Това е двигател на растеж за много нови индустрии. Компании като Uber, ако бяха основани днес, щяха да изградени въз основа на блокчейн, за да се предостави повече сигурност за потребителите. Тази технология не е приложима навсякъде обаче. Разделяме случаите, в които има и в които няма смисъл да се развива тази технология“, добави той.
„Fintech компаниите най-много ще се възползват от блокчейн. Криптовалутите са част от този сектор. Индустрията на финансовите услуги като цяло ще се промени. Технологията ще оптимизира плащания и начина на обработване на финансовата информация“.

Технологията, която движи криптопазарите, е добра, подчерта Лийор Гроен. „В бъдеще ни очаква следващата стъпка към криптопазарите, която е свързана със способа, по който хората свързват физическите с дигиталните активи, работещи с блокчейн. Технологията се разпространява мащабно. В Швейцария това пространство работи вече 2 години“, отбеляза той.

„Най-големите по капитализация криптовалути разполагат с доста сериозни предимства спрямо новите валути. Не мога да прогнозирам появата на още много нови криптовалути. Ще има следващи дигитални активи. Основните технологии имат светло бъдеще, но това е отделно от пазарната капитализация, която свързваме с тях. Приложенията и паричната стойност са две различни неща. Разпространението на технологията не зависи от капитализацията на тези активи“.

Нашата компания търси всякакви възможности за компании, базирани на блокчейн, спомена мениджърът в Blockchain Valley Ventures. „Основната ни концепция е, че свързваме традиционни инвеститори, които търсят експозиция към блокчейн индустрията. Фондове като нашия първоначално инвестириха в криптовалути, а сега влагаме в по-традиционни активи като компании, базирани на блокчейн и акции. Идеята е, че блокчейн има огромен растеж и възможност за доходност спрямо традиционните индекси в света на рисковия капитал“, признава той.

„При всяка компания за рисков капитал най-важното, което търсим, е бизнес моделът да е приложим. Търсим и екип, който да ръководи компанията. Целим мащабни възможности за промяна на начина на работа. През тази призма третираме блокчейн“.

Мисля, че от региона, в който е България, ще намерим много интересни за нас фирми, разкри Лийор Гроен. Разгледахме две компании, които привлякоха вниманието ни. Техните операции могат да бъда мащабизирани, поясни той.

„Уникална е екосистемата на блокчейн. Общността е разделена. Разработчици работят по платформи с отворен код. Основният въпрос е как да регулираме такава индустрия – дали да регулираме технологията, или да регулираме на местно ниво. Определяме рамка кое е приемливо в различните региони“, става ясно от думите на госта.

Сигурността на данните е първата граница от ползата на технологичната революция, обобщава Лийор Гроен.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!