Необходимост за нова реформа в сферата на бенефитите в Обединеното Кралство и Юниверсален кредит

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
157

 

Валерия Рядинска, Good Start Consultancy Ltd

Скъпи читатели, в първата част на статията споменахме, че след Втората Световна война настъпила остра необходимост от промяна в социалните реформи във Великобритания. Поради тази причина е измислена системата на социалните помощи, както се наричат в Англия – социални бенефити. Думата бенефит на английски означава няколко неща: полза, ползване, изгода.

 

Системата до голяма степен е била измислена от Сър Уилиям Беверидж за подпомагане на хората след войната, да достигнат едно добро социално и финансово ниво на живот.

 

През последните години наблюдаваме огромни икономически и социални, в това число, имиграционни движения (промени). Все повече чуваме оплаквания, че за да си запишеш час при Джи Пи-то се налага да чакаш 2-3 седмици, тъй като потока на имигранти е се увеличил; подгонили са хората, които не са плащали осигуровките, но пък са ползвали услугите на Националната Здравна система или са получавали помощи. Все повече чуваме израза , че все пак някой трябва да плати за Брекзита и твърде вероятно това ще са имигрантите. Изглежда сега, че думата бенефит има обратен ефект – подпомагане на държавата, ограничавайки населението.

 

На всички им става ясно, че ситуацията , след столетие , е коренно променена и има необходимост от съвсем различни реформи. Това го разбира и правителството на Великобритания.

 

През 2013 Обединеното Кралство започна да представя нов вид помощ, който се казва Юниверсал Кредит. Това също е вид на социална помощ за хора, които са на работна възраст, която заменя и обединява помощите за подпомагане на наема- Хаусинг бенефит, Уоркинг Такс Кредит, Помощ при търсене на работа, Помощите по болест и Инком съпорта.

 

Правителството планира да замени тези видове бенефити (социални помощи) с Юниверсал кредит масово, променяйки районите един след друг, по цялата страна от 2018 до покриването на цялата страна през 2023. Това постепенно покрите на нови райони се нарича ‘миграция’.

 

Вече има райони на страната с цялостно покритие на Юниверсал Кредит, има и частично. В някои случаи може да се кандидатства за хаусинг бенефит в определни части на  Лондон например, и все още може да бъдете одобрени, но да не се класирате за такс кредит и т.н. Ще получите е-майл, че трябва да кандидатствате за Юниверсал кредит.

 

Ако примерно вече сте кандидатствали и получавате Емплоймент енд съпорт алауенс (помощ по време на заболяване/боледуване), няма необходимост да се свързвате с Департамента за Работа и Пенсии, тъй като те сами ще ви съобщят за промените, ако има такива.

 

Веднъж ако сте подали молба за Юниверсал Кредит, която се подава само в електронен вид он-лайн, вие не можете да се върнете към предишните бенефити като Хаусинг Бенефит или Такс Кредит.

 

Помощите, които Юниверсал Кредит не заменя:

-помощ за кансел такса

-помощ за грижа на човек с увреждания

-детски надбавки

-помощ за инвалидност

-майчеснство и т.н.

 

В компанията „Good Start Consultancy“, ние предлагаме широк спектър на консултански услуги за помощи. Когато клиенти се обръщат към нас за консултация, ние първо трябва да видим всички документи на клиентите , с които разполагат, за да дадем най-подробна и точна информация. Ще се радваме да Ви видим в офиса на нашата компания и да ви консултираме по въпроса на социалните помощи във Великобритания. Моля да имате предвид, че има малки разлики между кандидатстването за социални помощи в Шотландия и Северна Ирландия, в зависимост от района.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!