Липсата на налични жилища повиши наемите във Великобритания до рекордни нива

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
640

Брокерите пък намират наематели с 4 дни по-бързо за имотите, отколкото преди година
Снимка: Архив Ройтерс

Средните офертни цени за жилища под наем във Великобритания извън Лондон стигнаха над 800 паунда на месец за пръв път в историята в резултат на по-малкия брой налични имоти, сред които да избират наемателите, съобщава PropertyWire.
Последното проучване на имотния портал Rithemove показва, че наемите са се увеличили с 0,8% през третото тримесечие на 2018 г., което е най-големият скок за това време на годината от 2015 г. насам.

В същото време има с 8,7% по-малко имоти, отдавани под наем на годишна база, а в Лондон този процент е 19,4%. Брокерите пък намират наематели с 4 дни по-бързо за имотите, отколкото преди година.

Според Rightmove продължаващата тенденция, при която по-малко наемодатели купуват имоти за под наем, е довела до рекордно високи наеми и липса на оферти това тримесечие. Това, от своя страна, засилва конкуренцията между перспективните наематели, търсещи правилното жилище.
Друг фактор за липсата на имоти за отдаване под наем е спадът на ипотеките за жилища, купувани с цел отдаване под наем. Понижението е с 14% на годишна база и с 53% спрямо периода преди три година – преди допълнителния гербов налог за втори жилища.

„Наеманото търсене в момента изпреварва предлагането на много места, особено в столицата. Излизането на много наемодатели от пазара на „купуване с цел отдаване“ през последните години се дължи на редица фактори – от по-сложния данъчен режим и по-строгите критерии за кредитиране до по-високия гербов налог за втори жилища и допълнителните правни задължения“, казва търговският директор и анализатор на жилищния пазар в Rightmove Майлс Шипсайд.

„Така оставаме с липса на налични жилища за наемателите, търсещи да наемат следващия си дом, а това означава, че когато правилният имот наистина се появи, той не се задържа много, преди да бъде нает“, добавя той.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!