ЕК представя оценката за Плана за възстановяване и устойчивост

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
58

Урсула фон дер Лайен Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи оценката за българския План за възстановяване и устойчивост, по който страната ни очаква да постъпят близо 13 милиарда лева.

Фон дер Лайен пристигна у нас снощи, а днес ѝ предстоят срещи с премиера Кирил Петков и министри от кабинета, както и посещение в Софийския университет.

Парите по възстановителния план ще пристигат поетапно у нас, но са обвързани с реформи, най-сериозната от които е в правосъдната система. Именно върху нея се спря и премиерът Кирил Петков в началото на последното правителствено заседание:

„Най-накрая имаме, който засилва контрола върху главния прокурор – съдия, който временно ще заеме ролята на разследващ прокурор и след това ще бъде върнат като съдия, така че да няма конфликт на интереси“.
Един от ключовите приоритети на плана за възстановяване е енергийният преход, който изисква страната ни да намали въглеродните си емисии. Това обаче няма да стане със затваряне на централи, гарантира Петков.

„Запазваме пълния капацитет на Маришкия басейн, батерии, ВЕИ, геотермали и ВЕИ за жилищата, над 10 000 такива проекта са включени“.

Цифровизацията, транспортната инфраструктура и иновациите са сред ключовите приоритети в плана. За да бъде окончателно одобрен, трябва да има зелена светлина и от Съвета на Европейския съюз. Тази процедура най-вероятно ще отнеме около месец.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!