Един заразен с коронавирус го предава на двама или трима

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
236

Само в Китай болните са над 2000, починалите – 57

Снимка: БГНЕС
Двадесет държави, сред които Китай, Макао, Хонконг и Тайван, проверяват случаи с евентуална зараза с новия коронавирус 2019 ncov. Най-много заразени има в китайския град Ухан.

Според последните официални данни само в Китай заразените са 2027 души, а до момента са починали 57 заболели. Всички жертви, при които заразата е имала летален изход, са от града.

В списъка с потенциално заразените страни са Франция, Португалия, Великобритания, Хърватия, Румъния, Русия, Япония, Австралия, Малайзия, Виетнам, Тайланд, Непал, Сингапур, Южна Корея, Канада, САЩ, предава “Монитор”.

Град Макао, известен хазартен център, който е изключително популярен сред туристите, също потвърди два случая на вируса. В Хонконг има пет регистрирани заболели, като трима от тях се разболяха в рамките на 24 часа.

Франция потвърди за три случая. Единият е регистриран в Бордо, а друг – в Париж. Третият заболял е близък роднина на един от другите двама. Португалия също съобщи за първи случай, който е възможно да се дължи на коронавирус. Шотландия съобщи за петима, които се изследват дали не са жертва на вируса. Румъния съобщи за четирима румънци от западния окръг Арад са под медицинско наблюдение, след като са били част от група артисти, изнесли концерт в китайския град Ухан.

В Хърватия пристигна цял автобус с туристи от китайския град Ухан, “огнището” на епидемията от новия коронавирус, съобщава хърватският портал Индекс. По информация на портала туристите са пристигнали със самолет в Милано, а оттам били превозени с автобус до Хърватия.

На миланското летище китайците били подложени на медицински преглед и при нито един от тях не били открити симптоми на болестта. След това на граничен пункт Брегана на влизане в Хърватия те получили инструкции какво да правят, ако забележат симптоми, а шофьорът на автобуса получил телефонен номер на епидемиолог, на когото да се обади, ако забележи, че някой от пътниците се разболява. Със случая е запознат и Хърватският институт за обществено здраве, който по-рано публикува съвети за пътници, които отиват в Китай, и за тези, които се връщат от там.

В Москва новият коронавирус, чийто произход е в Китай, не е открит у седемте китайски туристи, настанени снощи с висока температура в болница в Москва. Япония потвърди трети случай на заболял в страната. Австралия също потвърди първия случай, присъединявайки се към все по дългия списък от държави, лекуващи пациенти със симптомите на коронавируса. Същото направи и Малайзия за три случая, като всички са китайски граждани, били на почивка в Ухан. И в Непал вече има заболял – това е 32-годишен мъж, пристигнал от Ухан. Пациентът е първият, излекувал се от болестта. Правителството заяви, че контролът на летището е засилен, и всички “подозрителни пациенти, влизащи в Непал, се наблюдават”.

Сингапур потвърди поне три случая на новия коронавирус – 66-годишен мъж и 37-годишният му син, пристигнали в Сингапур в понеделник от Ухан, и 52-годишна жена, също пътувала от Ухан. Южна Корея потвърди за два случая на вируса. До момента властите в Тайван са потвърдили три случая на заразени.

В страната вече действа наредба, според която всички пристигащи от Ухан, трябва да бъдат връщани. А пристигащите от останалата част на Китай – включително Хонконг и Макао – трябва да попълнят формуляри за здравословното си състояние при пристигането си. Петима са заболелите в Тайланд – четирима граждани на Китай от Ухан и 73-годишна жена от Тайланд, която е била на посещение в Ухан. Двама от китайските пациенти са били изпратени за лечение в Китай, след като здравословното им състояние е позволило това. Два са случаите на заразени граждани във Виетнам – баща, който е пътувал до Ухан, е заразил сина си. Състоянието им е стабилно.

Канада също съобщи, че е възможно вече и в страната да има заболял от вируса. Заедно със САЩ двете северноамерикански страни проверяват 64 случая.

Четиристотин и петдесет лекари от китайската армия пристигнаха по спешност в град Ухан, откъдето започна разпространението на коронавируса, предаде Франс прес. Част от лекарите имат опит в борбата с еболата и Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС). Трийсет китайски предприятия произвеждат общо 8 милиона медицински маски на ден, взимайки предвид потребностите на населението на фона на разпространяването от новия коронавирус 2019-nCoV.

Китайският президент Си Цзинпин, който е и генерален секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия, проведе заседание на Политбюро на ЦК за обсъждане на мерките за борба с разпространението на коронавируса. Китайският Център за контрол и профилактика на заболяванията започна разработването на ваксина от нов вид. Вече е изолиран вируса, сега се избира конкретният щам. Освен това в момента китайските експерти подбират лекарства, които противодействат ефективно на пневмонията.

Всеки заразен с новия коронавирус, предава болестта средно на двама или трима души при сегашните темпове на разпространение, показват два научни анализа на епидемията, цитирани от Ройтерс. Учените подчертават, че скоростта на разпространение на вируса ще зависи от мерките за контрол.

Те трябва да спират заразяването в най-малко 60 на сто от случаите. Новият вирус изглежда по-малко тежък от Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), заяви д-р Яздан Язданпане от парижката болница Биша-Клод Бернар, който лекува двама пациенти, разболели се от новия коронавирус. Смъртността при него е под 5 на сто, докато при ТОРС случаите, завършващи със смърт, бяха близо двойно повече, посочва лекарят. Според него опасността от пандемия в Европа остава ниска.

Инкубационният период на новия коронавирус може да варира от 1 до 14 дни, заяви Ма Ксиауей, ръководител на Държавния комитет по здравеопазване на Китай.

“Наблюдението на пациентите показва, че средният инкубационен период продължава около 10 дни, най-краткият е за около ден, а най-дългият – за около две седмици”, съобщава още Ксиауей. Коронавирусът от нов тип може да се предава и по време на инкубационния период – нещо нехарактерно за обикновените вируси.

Същевременно в Китай подкрепиха продължаването на ваканциите по случай лунната Нова година заради епидемията от коронавирус. На заседание на работна група при премиера Ли Къцян беше решено, че за подготовката на надлежни мерки за контрол и профилактика на епидемията след празниците би било целесъобразно да се продължи ученическата ваканцията. Лунната Нова година започна в петък.

По публикацията работи: Петя Славова

dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!