Къмингс – архитектът на Brexit-а, безскрупулен кукловод или гениален тактик

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
101

Какво се знае за сивия кардинал в Лондон?

 

Доминик Къмингс. Снимка: архив, Reuters
Почитател на авторитарни режими, безскрупулен кукловод, гениален тактик: Доминик Къмингс е „архитект на Brexit-а“. Неговите послания убедиха британците, че трябва да напуснат ЕС. Какво се знае за сивия кардинал в Лондон?

Brexit на всяка цена – тази цел преследваше Борис Джонсън още от деня, в който смени Тереза Мей на премиерския пост. Джонсън иска да изведе Великобритания от Европейския съюз – каквато и да е цената за това. Затова се бори с всички възможни средства – дори с такива, които доскоро не бяха смятани за израз на изискан политически стил, пише Дойче веле.

Джонсън фиксира датата за Brexit на 31 октомври, заявявайки, че страната ще излезе от Общността дори и да няма сделка с ЕС. Той изключи над 20 членове от фракцията на торите, защото те отказваха да подкрепят твърдия му курс за Brexit. И изпрати парламента в принудителна ваканция, тъй като депутатите не му осигуряваха мнозинството, което му беше нужно.

Безскрупулен кукловод?

Според много наблюдатели „сивият кардинал“ на тази стратегия е Доминик Къмингс, близък съветник на Джонсън. Критиците му го смятат за безскрупулен кукловод, почитателите – за гениален тактик.
Джонсън избра 47-годишния Доминик Къмингс за свой стратегически съветник, след като пое премиерския пост през юли. Сътрудници от „Даунинг Стрийт“ твърдят, че Къмингс е наложил властта си „с терор“. Той освободи четири съветнички на премиера. Една от тях дори беше изведена с полиция от „Даунинг стрийт“.
Къмингс е роден през 1971 в Дърам, Северна Англия. Следвал е история в Оксфорд. Негов близък от годините в университета го описва като „много по-умен от министър-председателя“. След края на следването си Къмингс прекарва три години в Русия. Говори се, че е участвал в основаването на авиокомпания, която обаче така и не вижда бял свят. Завърнал се обратно във Великобритания, той има повече успех: Участва в лобистка група срещу еврото и срещу присъединяването на страната към Еврозоната.

„Да си върнем контрола“

По време на кампанията за напускане на ЕС Къмингс се наложи като истински идеолог на Brexit-а. Той създаде слогана „Да си върнем контрола“, с който на британците се внушаваше, че трябва да имат правото сами да решават вътрешните си въпроси. В името на тази кампания Къмингс съвсем съзнателно разпространяваше напълно фалшиви информации.

Най-известният пример: автобус, облепен с надписа, че Великобритания плаща всяка седмица по 350 милиона паунда (410 милиона евро) на Брюксел. Пари, които можели да се вложат много по-смислено в британското здравеопазване. Това твърдение, също както и редица други от времето на кампанията, се оказа пълна лъжа.

„Ясната цел на Къмингс е да печели политическите игри“, казва Тим Шипман, политически редактор на „Сънди таймс“, който често е интервюирал съветника на премиера . Журналистът казва, че Къмингс е силно поляризираща фигура: „Хората или го обичат, или го мразят“.

Къмингс не крие презрението си към политиците и държавните служители и ги обвинява в нарцисизъм. Той не храни топли чувства и към парламентарната демокрация, това показва възхищението му пред авторитарни режими – като този в Китай – заради „ефективното вземане на решения“.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз според Къмингс е ново начало, необходимо, за да промени из основи системата. То щяло да превърне Великобритания в по-ефективна и по-динамична страна. За целта бяха обявени и предсрочните избори на 12 декември, които Джонсън свика със стратегическата помощ на Къмингс. Идеята беше, че ако в бъдещия парламент има консервативно мнозинство, то ще може да гласува излизането на страната от ЕС.

По време на предизборната кампания Къмингс, който е безпартиен, смята да остане встрани. Той предаде щафетата на Айзек Левидо – малко познат 35-годишен австралиец, който е помогнал за успеха на Либералната партия в родната си страна.

Коригиране на консервативния курс

Левидо се смята за пълна противоположност на Къмингс: мек в обноските си, предпазлив, екипно ориентиран. С негова помощ консерваторите ще се опитат да приобщават нови избиратели, вместо да ги отблъскват. Целта е да се достигне до максимално широк кръг от консервативно настроени избиратели, така че торите да имат мнозинство в бъдещия парламент.

Такава е официалната версия на „Даунинг стрийт“. Въпреки това Къмингс вече е повлиял на кампанията: Неговата стратегия „People versus parliament“, с други думи – хората срещу парламента, който досега предотвратяваше Brexit-а, се използва от Джонсън във всичките му публични прояви.

Дори и в сянка, Къмингс ще продължава да дърпа конците като най-близък съветник на министър-председателя. Според наблюдатели той очаква момента, в който Джонсън ще спечели изборите, за да доведе Brexit-а до успешен край. Тогава Доминик Къмингс ще влезе в историята като архитект на Brexit-а.

По публикацията работи: Елка Василева

dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!