Джонсън: Ще процъфтим мощно при Брекзит без споразумение

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
514

 

Великобритания “може да процъфтява мощно” без търговско споразумение с Европейския съюз след Брекзит. Това заяви премиерът Борис Джонсън в неделя, предаде БГНЕС. Той каза това само един ден, след като се съгласи да удължи прекъснатите преговори с Брюксел.

Джонсън, който прие удължаване на преговорите във видео разговор в събота с шефа на ЕС Урсула фон дер Лайен, заяви пред Би Би Си, че вярва, че трябва да се сключи сделка, преди Великобритания да напусне регулаторния режим на блока през 2021 г. Но той предупреди, че ЕС трябва да разбере, че неговото правителство е “изключително сериозно, че трябва да контролира собствените си закони и собствените си разпоредби”, включително политиката си в областта на рибарството.

Великобритания официално напусна блока през януари, но остава обвързана от повечето правила до края на годината при условията на развода си за Брекзит. Настоящата 11-месечна фаза на преход беше предназначена да позволи на двете страни да се договорят за бъдещите си търговски отношения след близо пет десетилетия икономическа и политическа интеграция.

Девет планирани кръга от преговори обаче приключиха в петък, като двете страни заявиха, че остават значителни пречки пред споразумението, което доведе до намесата на Джонсън и Фон дер Лайен. Двамата лидери, които последно проведоха преговори за Брекзит през юни, помолиха своите преговарящи да “работят усилено, за да се опитат да преодолеят тези пропуски”. Но нараства опасението от хаос в пътуванията и търговията, ако не се постигне напредък и настъпи така нареченият Брекзит без сделка.

Джонсън подчертава, че Лондон не иска сделка от тип на тази, която Брюксел има с Канада според нормите на СТО (Световната търговска организация). Но допълни, че и при такъв случай Великобритания няма да има проблеми. “Мисля, че можем да просперираме мощно при тези обстоятелства”, каза той. Лондон и Брюксел определиха европейска среща на върха на 15 октомври като краен срок за постигане на споразумение, което да може да бъде ратифицираноа навреме, за да влезе в сила до 2021 г.

След призива на Джонсън и Фон дер Лайен, източник от ЕС каза пред Франс прес, че блокът чака Лондон “наистина да започне да преговаря по големите въпроси”. Великобритания и Европа досега не са намерили начин да преодолеят фундаменталните разногласия относно това как да се предоставят в бъдеще права за риболов във водите на Обединеното кралство и как да се поддържат равни условия в бизнеса и регулациите на държавните субсидии.

© Actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!