Джонсън: Независима Шотландия рискува да загуби паунда

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
528

Британският премиер подчерта, че всички в Обединеното кралство могат да работят заедно, за да надвият пандемията

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Борис Джонсън посети Шотландия, за да се опита да демонстрира ползите от Обединеното кралство като мощен съюз от четири държави, работещи заедно, така че да надвият пандемията, пише Bloomberg.

Вместо това се оказа в по-задълбочен спор дали Шотландия трябва да има право да проведе нов референдум за независимост, само седем години след последното гласуване по въпроса.

Британският премиер отхвърли призивите за нов вот и настоя, че дори активистите за независимостта, в това число шотландският лидер Никола Стърджън, са се съгласили по това време, че референдумът от 2014 г. е събитие, което се случва веднъж за едно поколение.

Но след това Джонсън отиде по-далеч от всякога в обсъждането какво трябва да се има предвид при всеки нов референдум, включително бъдещето на валутата.

„Всъщност не знаем какво би трябвало да постигне този референдум“, коментира Джонсън в интервю. „Не знаем какво ще се случи с армията, не знаем какво ще се случи с короната, с паунда, с външното министерство“.

Премиерът акцентира най-вече на това, че когато работят заедно, четирите нации във Великобритания могат да обединят ресурси и да се борят с пандемията.

По статията работи: Елена Кирилова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!