Джонсън и Фон дер Лайен влязоха в първи пряк сблъсък за новите преговори след Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
82

Тези преговори обаче имат потенциала да се окажат дори още по-заплетени, тъй като покриват области като търговията със стоки и услуги, сигурността и други

Снимка: Getty

Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен зададоха противоречащи си „червени линии“ в своите визии за това как трябва да изглежда сделката за отношенията на Великобритания и ЕС след Brexit.

Това е първият сблъсък между Брюксел и Лондон в новите преговори, които се очертават още по-трудни и от тези за сделката за развода.

По време на първата си среща лице в лице, откакто Фон дер Лайен пое поста в началото на декември, Джонсън подчерта, че Великобритания няма да увеличава преходния период след Brexit отвъд края на тази година. Също така премиерът настоя за договаряне на търговска сделка по модела на тази с Канада, съобщиха от неговия офис, цитирани от Bloomberg.
Според Джонсън „всяко бъдещо партньорство не трябва да включва каквото и да е било равняване“ на британското с европейското законодателство или да бъде обект на юрисдикция от Европейския съд.

По-рано Фон дер Лайен също зададе някои условия, посочвайки, че би било „невъзможно“ да се постигне пълномащабна сделка с Лондон преди края на годината. Според нея за завършването на евентуално споразумение трябва да бъдат направени някои компромиси.

„Без свободното движение на хора не може да има свободно движение на капитал, стоки и услуги“, заяви Фон дер Лайен в изказване пред London School of Economics. „Без равни условия в (сферите на – бел. ред.) околната среда, труда, данъчното законодателство и държавната помощ не може да има качествен достъп до най-големия единен пазар в света“, допълни още тя.

Коментарите на Фонд дер Лайен и Джонсън създават условията за една напрегната година на преговори. Тя ще е факт след близо три години на разгорещени преговори между Бондон и Брюксел за условията по осъществяването на Brexit.

Този път обаче двете страни ще разполагат само с 11 месеца за финализиране на бъдещото си партньорство. Ако настояването на Лондон за сроковете бъде спазено, това ще създаде нова заплаха от хаотичен развод с блока.

Времето „много, много ни притиска“, заяви Фон дер Лайен пред London School of Economics. „Тук не става въпрос за „всичко или нищо“, това е въпрос на приоритети“, допълни още тя.

Желанието на Джонсън е да бъде сключена сделка, подобна на тази между ЕС и Канада, но истински проблематична е времевата рамка. Според ЕС сделката с Канада е най-амбициозната по рода си, но за постигането й са били необходими седем години – време, с което Брюксел и Лондон не разполагат. В рамките на споразумението 98% от споразумението стоките, търгувани между двете държави, са освободени от мита. Също така се предвидени отстъпки и в сферата на услугите, както и равняване на някои стандарти между страните.

За момента Джонсън е заявил на Фон дер Лайен, че негов „непосредствен приоритет“ е превръщането на споразумението за развода в закон и изпълнението му до 31 януари. В сряда бе третият ден от обсъжданията на текста в Камарата на общините, като благодарение на мнозинството си Консервативната партия успя да отблъсне някои опити за внасяне на изменения.

След официалното приключване на раздялата ще може да бъде даден старт на преговорите за бъдещите търговски взамиоотношения, като Джонсън вече заяви на Фон дер Лайен, че иска те да започнат „колкото се може по-скоро след 31 януари“.

Тези преговори обаче имат потенциала да се окажат дори още по-заплетени от тези за Brexit, тъй като покриват области като търговията със стоки и услуги, сътрудничеството в сигурността, споделянето на данни и правилата, по които европейските граждани ще могат да работят във Великобритания.

Прессекретарят на Джонсън заяви в сряда, че Лондон не иска да води преговори на принципа „нищо не е договорено, докато всичко не е договорено“, с който се характеризираха досегашните разговори. това от своя страна означава, че са възможни поетапни преговори.

По статията работи: Елена Илиева
INVESTOR.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!