Дълъг път и малко време – така изглеждат нещата за Великобритания и ЕС в близкото бъдеще

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
60

Снимка: Архив на Ройтерс

Борис Джонсън настоява за законодателство, според което търговските преговори с Европейския съюз трябва да приключат не по-късно от декември

 

Несъгласия по отношение на търговските преговори за Brexit вероятно ще възникнат днес в Лондон по време на срещата между британския премиер Борис Джонсън и президента на Европейската комисия, прогнозира CNBC.

На 31-ви януари Великобритания ще стане първата държава, напуснала Европейския съюз. Това ще даде началото на преходен период, в който Лондон и Брюксел ще започнат нови преговори с цел постигане на споразумение относно бъдещите им търговски отношения. Изглежда обаче, че двете страни не постигат съгласие дори по времевата рамка на тези разговори.

Джонсън настоява за законодателство, според което търговските преговори с Европейския съюз трябва да приключат не по-късно от декември. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче заяви, че 11-месечния период за сключване на търговска сделка е „изключително предизвикателна“ времева рамка.
„Очаква се премиерът Борис Джонсън да каже на президента Фон дер Лайен, че след като изчакаха повече от три години докато условията за Brexit бъдат оформени, сега както британските, така и гражданите на ЕС с право очакват преговорите за амбициозно споразумение за свободна търговия да приключат навреме“, каза говорител на Downing Street във вторник вечерта .

Междувременно наскоро назначеният ръководител на изпълнителната власт на ЕС заяви през декември, че поставянето на толкова кратък срок за постигането на такова споразумение представлява ходене по „ръба на острието“. Ако търговското споразумение между Обединеното кралство и ЕС не бъде подписано, фирмите ще трябва да извършват търговия помежду си при условията на Световната търговска организация – което потенциално означава по-високи мита и бариери пред движението на стоки и услуги.

„Срещата всъщност е насрочена, за да се обсъди целостно оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз“, заяви в понеделник говорител на Европейската комисия.

Същият говорител добави, че възгледите на Фон дер Лайен „са много ясни.“ „Сигурен съм, че тя ще обсъди с премиера начини за преодоляване на тези предизвикателства, за да се гарантира постигането на положително споразумение в края на годината”, добави говорителят на Комисията.

„Няма причина да се предполага, че Брюксел ще се откаже от строгите си изисквания, като въпросите за минимално спазване на регулаторните норми и правата за риболов. Следователно рискът сделка да не бъде договорена остава много реален през 2020 г.“, заявиха от изследователската компания Teneo.

Някои политици предупредиха, че търговските преговори може да са дори по-сложни от преговорите по „развода“. Освен нови търговски договорености, преговарящите ще трябва да постигнат споразумения за поддържане на сигурността и обмена на данни, авиационните стандарти, доставките на електричество и регулациите за лекарствата.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Петър Нейков
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!