Джо Байдън положи клетва като 46-я президент на САЩ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
26

Той произнесе и встъпителната си реч

 

Снимка: БГНЕС
Джоузеф Робинет Байдън положи клетва пред председателя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс.

Той използа библия, която е собственост на семейството му от 1893 година. Същата библия Байдън използва и когато положи клетва като вицепрезидент през 2009 и 2013 година.

Минути по-късно той се изправи на трибуната, за да произнесе встъпителната си реч.

“Това е денят на решимостта. Америка премина през предизвикателствата и успя да ги преодолее”, каза новоизбраният президент. “Гласът на хората беше чут и още веднъж доказа, че демокрацията е ценна. Крехка е, но демокрацията ще пребъде”, каза още той като допълни, че ще се гледа смело и оптимистично напред в бъдещето.

“Зная, че нашата конституция ще пребъде, че силата на нашата нация ще пребъде, както каза президентът Картър, с когото разговарях вчера. Всички ние се заклеваме с клетвата, която най-напред е положена от Джордж Вашингтон. Всичко зависи от нас и ние, народът, търсим по-доброто. Нашата нация е велика. Продължаваме напред, предстои много в тази зима на опасности. Има много, което трябва да се поправи, да се излекува, да се изгради и да се спечели”, заяви в речта си Байдън.

По думите му САЩ са изправени пред сили, които трябва да бъдат победени, а за целта са необходими не само думи, а всичко, което може да предостави демокрацията и единството.

“Цялата ми душа е вложена в обединението на Америка, на нашия народ и нашата нация. Обединение, за да се борим срещу враговете, омразата, беззаконието, безработицата. Ако се обединим, може да постигнем велики неща, да оправим грешките, да се справим със смъртоносния вирус. Може да изградим средната класа, да осигурим расова справедливост и САЩ да се превърнат във водещата сила на доброто в света”, заяви Байдън.

“За нашето обединение не е необходимо да има хаос, това е исторически момент на кризата и предизвикателствата и единството е пътят напред. Нека в този момент да бъдем съединените обединени американски щати. Никога няма да се провалим в Америка. Действаме обединено и нека на този ден дадем ново начало. Да се чуваме и виждаме един друг, да показваме уважение един към друг. Не е необходимо да изгорим всичко по пътя си. Всеки спор не бива да е причина за война. Трябва да отхвърлим културата на манипулацията. Нека Америка бъде по-добра, аз съм убеден, че е по-добра”, добави в речта си Байдън.

По публикацията работи: Нели Христова
dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!