Джеф Безос слиза от директорския пост в Amazon

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
77

Джеф Безос, основателят на Amazon, гигант в онлайн търговията, се оттегля от поста главен изпълнителен директор след близо 30 години на поста, предадоха световните агенции.

Той ще бъде заменен през есента на текущата година от Анди Джаси, който ръководи бизнеса на компанията с облачни услуги Amazon Web Services. След това 57-годишният Безос ще стане изпълнителен председател.

В блог съобщение до служителите Безос посочва, че планира да насочи вниманието си към нови продукти и инициативи, разработвани от Amazon. По думите му това ще му даде повече време за странични проекти като компанията за космически изследвания Blue Origin, вестника “Вашингтон пост” и благотворителните му фондации, предава БTA.

Amazon е сред последните големи технологични гиганти в света, чийто основател все още е главен изпълнителен директор, припомня Асошиейтед прес. През последните 25 години основателят на Amazon преведе компанията през може би най-плодородния период от всеки американски бизнес досега. Amazon първо беше само идея в хедж фонда на Wall Street D. E. Shaw & Co., където Безос беше вицепрезидент. След това Безос спаси компанията от дотком балона, като формулира и ръководи нови изобретения като Kindle, Amazon Prime и AWS.

Но решението на Безос да се оттегли отразява трудната реалност за един от най-богатите хора в света. Става все по-трудно да бъдеш Джеф Безос (поне по стандартите на Безос). Той председателства редица компании, не само Amazon, но The Washington Post, няколко филантропски организации и космическа компания Blue Origin LLC, която изостава значително от главния си конкурент Space Exploration Technologies Corp. на Илон Мъск.

Има още една причина, поради която Безос може да иска да се оттегли от активната служба в Amazon – множеството недоволни търговци, които продават на Amazon.com и постоянно се оплакват от измами и нелоялна конкуренция от чуждестранни продавачи. Съществуват и регулаторни предизвикателства във Вашингтон и Брюксел.

Няколко щати в САЩ, както и Федералната търговска комисия, разследват поведението на Amazon, въпреки че статутът на тези разследвания е неясен. Когато Безос даде показания през юли миналата година пред подкомитета по антитуърстово прави към Камарата на представителите в САЩ заедно с Тим Кук, Марк Зукърбърг и Сундар Пичай, той се справи отлично, но изглеждаше, че по-скоро ще строи ракети или ще прави почти всичко друго, но не и да се занимава с делата на Amazon.
moreto.net

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!