Древна келтска традиция властва тази нощ: отваря се порталът между мъртвите и живите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
140

Хелоуин е доста оспорван празник у нас, тъй като не е православна традиция и не е прието да се празнува на нашите географски ширини. У нас той е по-скоро повод да излезем с приятели и да се позабавляваме.

 

Но е факт, че милиони хора по света тази нощ ще празнуват Вси светии или Хелоуин. Той е особено популярен в Ирландия, Великобритания, САЩ и Канада.

Предполага се, че тържествата на този ден са свързани с древна келтска традиция.

На 1 ноември келтите празнували Нова година – Самейн. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите, а сенките на умрелите през изминалата година навестяват Земята. Тези души търсели живи тела, в които да се вселят.
Затова живите се маскирали с животински кожи и страшни маски с надеждата да уплашат привиденията и да се предпазят от тях. Оставяли им храна отвън, за да не влизат в домовете им. След това се събирали около големи огньове, запалени от жреците.

В наши дни на Хелоуин хората по цял свят се маскират с всевъзможни костюми – на вампири, вещици, пирати, призраци.
А вие какво ще празнувате утре? Хелоуин, Вси Светии или пък нищо?
EDNA.BG

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!