Договориха жестоки санкции срещу Кадафи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
519

Участниците в Лондонската конференция за Либия се договориха за ожесточаване на санкциите против привържениците на режима на Муамар Кадафи, съобщават световните медии.

В заключително комюнике след срещата се посочва, че става въпрос за „отделни лица и структури, свързани с режима”.
Италианският външен министър Франко Фратини заяви, че всички участници в конференцията са съгласни с това, че Кадафи трябва да се откаже от властта и да напусне страната. По думите му много ще зависи от това какви страни ще изразят готовност да приемат Муамар Кадафи, но досега такива предложения не са постъпвали. В същото време той не изключи, че някои африкански държави могат да изразят готовност да приемат Кадафи.
Държавният секретар Хилари Клинтън заяви, че участниците в лондонската среща не са обсъждали въпроса дали трябва да се доставят оръжие на либийските въстаници и е нямало причина това да бъде обсъждано. В същото време по-рано постоянният представител на САЩ при ООН Сюзън Райс не изключи възможността за доставка на американско оръжие на либийската опозиция.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че неговият специален представител Абделилах ал-Хатиб ще посети Либия, за да проведе преговори с двете страни в конфликта – правителството на Кадафи в Триполи и представителите на опозицията в Бенгази.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!