Фрегатата ”Дръзки” заминава за Либия след 15 април

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
681

Прието беше проекторешението за изпращане на фрегатата "Дръзки" за участие в операцията на НАТО "Обединен защитник" в Либия, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов след заседанието на кабинета.

Личният състав ще бъде до 160 души, а операцията ще струва 1,5 млн. лева на месец, които ще бъдат осигурени от бюджета на МО.

Началото на българското участие ще зависи от готовността на плавателния съд, но това ще стане не по-рано от 15 април, добави министърът, цитиран от БТА. С фрегатата ще се патрулира, ще се използва за наблюдение и за проверки на съмнителни плавателни съдове. След решение на командващия операцията може да ги задържа и да ги изпраща в определено пристанище, уточни Ангелов.

Рискът за българските военнослужещи, които ще бъдат на фрегатата, се оценява като нисък, каза министърът. По думите му те няма да влизат в преки бойни действия, а само при самоотбрана, ако бъдат нападнати. Затова на борда на фрегатата ще има и специални морски части – т.нар. тюлени, както и военни полицаи и екипировка за проверка на товара на кораби. Ще бъдат изпратени и двама преводачи, единият от които от арабски.

Предвижда се фрегатата да бъде изпратена за участие в рамките на един месец плюс 10 дни – за отиване и връщане до мястото, а правителственото решение е за срок до три месеца.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!