САЩ готови да въоръжат бунтовниците в Либия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
461

САЩ не възнамеряват да провеждат военни операции във всички страни, където има хуманитарни кризи.

Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в интервю за телевизия ABC.

“В Либия се създаде уникална ситуация. Но светът не бива да очаква от нас намеса във всички хуманитарни кризи. Обмисляме с какво можем да помогнем, с какви методи и не само военни, а дипломатически и политически, защото военните операции са свързани със съществени разходи и рискове”, каза Обама.

Американският президент увери, че САЩ не планират военна намеса в Сирия, където преди 10 дни започнаха безредици.

“В обръщението си към нацията вчера се опитах да обясня, че в определен момент сме получили международен мандат, в т.ч и от арабските страни. Имахме един жесток диктатор, който възнамеряваше да убие хиляди души без пощада. Имахме възможност бързо да разгърнем международната операция и да обърнем ситуацията”, каза Обама.

Обама каза още, че отстраняването от власт на Кадафи няма да стане толкова бързо и лесно. Той каза, че ще бъдат взети всички мерки за отстраняването му от власт, но не знае какво ще последва  след това.
Той допълни, че САЩ не изключват доставката на военно оборудване за либийските бунтовници, които оказват натиск върху Кадафи: “Не изключвам това. Не го изключвам”, повтори Обама.

В речта си в понеделник вечер Обама потвърди, че САЩ ще предадат командването на операцията в Либия на НАТО и в бъдеще ще играят само спомагателна роля. Според него операцията е била жизненоважна за защита на либийското гражданско население, а САЩ са взели участие заради симпатии към опозицията. Един от ключовите моменти в изказването му бяха думите му, че САЩ не могат повече да диктуват на другите страни необходимостта от промени и революции.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!