Дерек Шовин беше осъден на над 22 г. затвор за смъртта на Джордж Флойд

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
73

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Съединените щати бившият полицай Дерек Шовин беше осъден на 22 години и половина затвор по нашумелия случай със смъртта на Джордж Флойд миналата година. Убийството на афроамериканеца от бял полицай предизвика масови протести срещу расизма в Съединените щати и по света.

Съдията Питър Кейхил обоснова присъдата със злоупотреба с позицията на Шовин като полицай – позиция, която се ползва с доверие и власт. Кейхил подчерта и „особената жестокост“ спрямо Флойд. Преди обявяване на присъдата са били изслушани представители на двете страни. В записано видео седемгодишната дъщеря на Шовин говори за времето, прекарано с него, а Терънс – брат на Флойд, се обърна в залата към Шовин с въпроса: „За какво си мислеше, когато коляното ти бе на врата на брат ми?“. В съда в Минеаполис Шовин изказа „съболезнования“ на семейството на Флойд.

Президентът Джо Байдън коментира че присъдата „изглежда подходяща“.

Си Би Ес Нюз съобщава, че пред съдебната зала в Минеаполис повечето привърженици на Флойд са били като цяло доволни от присъдата.

Обвинението поиска 30 години затвор, а активистът за граждански права Ал Шарптън каза, че присъдата все пак е изпратила послание за търсене на отговорност, въпреки че е по-малка от желаната от семейството на Флойд.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!