Държавният бизнес: Енергетиката печели, транспортът потъва

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
369

Повечето държавни енергийни компании успяват да се завърнат към големите печалби

и дори да ги увеличат през тази година. В  транспортния сектор обаче под тежестта на задлъжнялостта и остарялото си оборудване са се увеличили загубите въпреки държавните субсидии към някои от дружествата.

Това показват отчетите на държавните компании към края на юни, публикувани на сайта на финансовото министерство. По-големите 15 – под шапката на икономическото, транспортното и земеделското министерство, са отчели общо с 54% по голяма печалба (210 млн. лв.) към края на юни.

Общите им приходи са паднали с 9% до 4 млрд. лв., но продължават да формират значителна част от брутния вътрешен продукт на страната – около 6%.

Кризата, която понижи потреблението на електроенергия, на практика не е засегнала НЕК и АЕЦ “Козлодуй”, които отново печелят най-добре – съответно по 76.2 и 62 млн. лв. А абсолютният отличник е холдингът, в чиято структура са включени – БЕХ, с печалбата си от 92 млн. лв.

Заради продажбата на гориво под себестойност обаче “Булгаргаз” излиза на сериозна загуба от над 50 млн. лв. – колкото е била печалбата му преди година.

БДЖ е големият губещ от кризата – отчетът показва сериозна загуба от над 30 млн. лв. към юни и огромен спад от близо 60% в приходите му. Силно задлъжнялата железница трупа загуби и заради големите разходи за амортизация на остарелите й машини и за плащане на лихви по кредитите й.

Компанията е превозила по-малко пътници, както и товари – най-вече заради спрялото производство в “Кремиковци”. Сериозни загуби отчита и НКЖИ – компанията, която поддържа железопътната инфраструктура.

Заради дъждовната година на минус е излязла и “Напоителни системи”, която е сред основните активи в портфейла на земеделското министерство. Компаниите от структурата на Министерството на отбраната също имат по-малко приходи и като цяло са с по-лоши финансови резултати от миналата година, но са успели да свият и разходите си.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!