Британци вадят газ край Каварна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
795

Взеха 10-годишна концесия, плащат по $2 млн. годишно

Правителството предостави на британската компания “Мелроуз Рисорсиз” ООД 10-годишна концесия за добив на природен газ от находище “Каварна”, съобщи пресслужбата на кабинета.

От компанията твърдят, че могат да започнат добив до 3-4 месеца. Концесионното възнаграждение ще бъде най-малко 2 млн. долара годишно, обяви днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Находището е разположено в континенталния шелф на Черно море и е с площ 4,36 кв. км. Запасите в него са 773 млн. куб. м, като добивът може да започне пет седмици след предоставяне на концесията. Находището не е голямо, но е третото с търговски запаси, открито от компанията. Трите заедно имат предполагаем резерв от над 3 млрд. куб. м природен газ.

Очакванията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са, че след като бъдат свързани със съществуващата инфраструктура, тези находища ще могат да осигурят до 20% от потреблението на страната за следващите шест години.

Тъй като цената на това собствено гориво ще е значително по-ниска и от микса у нас, и от вносния руски газ, се предполага, че то ще доведе до общо понижаване на цената на ползваното от страната ни синьо гориво.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!