Данъчната ваканция за сделките с имоти във Великобритания няма да се удължава

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
222

Финансовият министър Риши Сунак планира да прекрати отстъпката от гербовия налог на 31 март, каквито и бяха първоначалните планове

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Новите данни, показващи бум на цените на жилищата и на сделките във Великобритания по време на коронавирусната криза, засилват позицията на финансовия министър Риши Сунак, докато се подготвя за край на ваканцията от гербовия налог, пише Financial Times.

Сунак въведе данъчното облекчение, за да осигури „незабавен стимул“ на икономиката миналия юли. Финансовото министерство съобщи, че смята да сложи край на мярката на 31 март, както е по план.

Имотната индустрия го призовава да обмисли удължаване на освобождаването от данък при покупката на жилищен имот на цена до 500 хил. паунда, но Сунак е заявил пред депутати от Консервативната партия, че трябва да направи „тежък избор“, за да започне да възстановява реда в публичните финанси.

„Позицията е такава, каквато беше обявена през юли м. г.“, съобщи финансовото министерство, имайки предвид съобщението тогава, че временната мярка за стимулиране, която може да спести на купувачите до 15 хил. паунда, ще е в сила до края на март. Представители на финансовото министерство се опасяват, че удължаване с няколко месеца може отново да доведе до приближаване до ръба на пропастта.

Данни от миналата седмица засилиха становището на финансовото министерство, че мярката е стимулирала имотния пазар, но макар да е помогнала за запазване на работни места в индустрията, тя също така е направила цените на жилищата още по-недостижими за купувачите на първи дом.
Нови данни на HM Revenue & Customs сочат, че сделките с жилища са били с 31,5% над нивото от декември 2019 г. и с 13,1% повече спрямо ноември 2020 г.
Средните цени на жилищата във Великобритания са скочили със 7,6% в годината до ноември 2020 г., най-големия ръст от юни 2016 г. насам. Средната цена на жилищата сега е 250 хил. паунда, докато цените в Лондон преминаха прага от 500 хил. паунда за първи път.

Финансовото министерство съобщи миналия месец, че гербовият налог е донесъл „няколко милиарда паунда на година“, необходими за обществени услуги от основна необходимост.

Макар че бюджетът на Сунак на 3 март ще е съсредоточен върху защитата на работните места през последната според надеждите му фаза от пандемията, жилищният пазар изглежда по-малко уязвим в сравнение с други части на икономиката.

Краят на ваканцията от гербовия налог тревожи брокери на недвижими имоти и други професионалисти в имотната сфера. Те предупреждават, че прекратяването на ваканцията през март може за доведе до срива на хиляди сделки, които все още не са финализирани, а удължаване ще е от полза и за по-широката икономика.

Някои брокери предлагат финансовият министър да обмисли удължаване на мярката поне за имотите, за които са започнати сделки.

„Мисля, че съвсем основателно може да попитате – защо трябва да се намираме на ръба на пропастта насред пандемия. Разумният вариант е удължаване на програмата, но това трябва да бъде решено скоро“, коментира Том Бил, ръководител на жилищните изследвания за Великобритания в консултантската компания Knight Frank.

По данни на жилищния портал Rightmove има 100 хил. трансакции, които вече са на етап финализиране, но е малко вероятно да бъдат завършени до 31 март и ще пропуснат крайния срок за спестяване на гербовия налог.

Много продажби се случват бавно, тъй като юристи и брокери изнемогват заради големия брой сделки, породен от стремежа на купувачите да се възползват от данъчната ваканция.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!