“Човекът с колчето”: Французин, който се изправи пред нападателя, описва атаката в Сидни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
79

 

Французинът Дамьен Геро е разпознат като героя “Човекът с колчето”, който се опита да спре убиеца по време на неговия намушкващ поход в събота.

Г-н Геро се изправи лице в лице с Джоел Каучи, който беше намушкал посетители в търговски център в Сидни. Полицията посочи, че той е насочил атаките си специално срещу жени.

Въоръжен с дълъг нож, Каучи уби шест души и рани 12, преди да бъде застрелян от жена полицай.

Неговото безсмислено насилие е ужасило страната.

Но въпреки трагедията мнозина, включително националните лидери, бързо оцениха актовете на храброст от случайни хора, опитали се да го спрат.

Сцената, в която г-н Геро в бяла тениска се изправя пред Каучи на ескалатора, бързо се разпространи в интернет: Видеото показва как той маха с пластмасово колче, за да го отблъсне.

Местните медии съобщиха, че е опитал да предотврати напредването на Каучи към тяхното ниво, близо до детска игрална зона.

Г-н Геро каза, че той и негов приятел Силас Депро, и двамата строителни работници, са се втурнали в действие без да мислят, ръководени изцяло от адреналин.

 

Двамата били на път за фитнеса в мола, когато чули виковете: “Има човек, който намушква хора.”

“Просто го видяхме да идва… мислехме, че трябва да опитаме да го спрем,” каза г-н Геро в интервю за австралийската телевизионна мрежа Channel Seven в неделя.

По това време той и г-н Депро все още бяха на етажа над мъжа с ножа. Докато Каучи се качи на ескалатора, г-н Геро го посрещна отгоре, размахвайки колче в защита.

Те бяха лице в лице за няколко секунди. “Очите му бяха като празни… той не беше там,” каза г-н Геро. След това Каучи се обърна и избяга обратно по ескалатора, с г-н Геро и г-н Депро след него.

“Опитахме да му хвърлим колчето, но не успяхме,” каза г-н Геро.

Хвана стол и се спусна след Каучи на следващото ниво. В този момент полицайка също го преследваше, и мъжете насочиха инспектор Ейми Скот към целта си. Когато той се нахвърли към нея с ножа, тя го застреля.

“Тя всъщност беше героят, тя свърши работата,” казва г-н Геро. “Ние просто направихме това, което направихме.”

Инспектор Скот е похвалена за действията си на национално ниво – от австралийското правителство, полицейските сили и широката общественост. Досега тя е отказала да говори публично.

Но и г-н Геро също е широко похвален за своите действия.

“Виждаме и кадри на обикновени австралийци, които рискуват, за да помогнат на своите съграждани,” каза министър-председателят Антъни Албанезе.

“Най-добрите в държавата се изправиха срещу един от най-лошите, които някога сме виждали,” каза премиерът на Нов Южен Уелс Крис Минс.

В същото време в социалните медии се разпространяват коментари, които подкрепят “Човека с колчето” – хората го наричат легенда, герой, казват, че заслужава медал, парична награда, други форми на признание.

“Този човек, опитващ се да спре убиец с колче, наистина е герой,” написа един потребител онлайн.

Г-н Геро е в Австралия с работна виза, която изтича след няколко месеца, съобщава Seven Network. Вече има призиви той да получи австралийско гражданство.

Но той казва, че той и неговият приятел просто са действали в момента.

“Просто направихме нещо, за да [опитаме да] го хванем.”

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!