Спешно предупреждение за пътуване до 16 държави след ракетен обстрел върху Израел

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
152

 Съветите за пътуване до основни туристически дестинации са променени поради предупреждения за “неконтролируемо регионално ескалиране” на Близкия изток.

Външното министерство на Великобритания предупреди да се избягва пътуване до части от региона, след като Иран изстреля поне 300 ракети и дронове към Израел през нощта на събота.

Страховете от по-широк конфликт нарастват от 7 октомври и атаките на Израел срещу палестинците в Газа, както и ударите върху опорни точки на Хизбула в Ливан.

Британските изтребители RAF бяха използвани за сваляне на ракетите, част от ответните мерки на Иран на изгарянето на консулска сграда в Сирия на 1 април, при което бяха убити някои от водещите командири на Иран. Иранският лидер аятола Али Хаменей предупреди, че Израел “трябва да бъде наказан и така ще бъде”, но въпросът може да се счита за “приключен”. Все още не е ясно дали Израел планира да отговори със сила.

В резултат на нарастващото напрежение, FCDO актуализира съветите си за редица държави. На хората, пътуващи до Оман, Мароко, Катар, Сирия, Либия, Ливан, Тунис, Саудитска Арабия, Кувейт, Йордания, Обединени арабски емирства, Египет, Йемен, Ирак, Алжир, Бахрейн, се препоръчва да внимават допълнително.

“Външното министерство: ‘На 13 април 2024 г. Иран предприе военни действия срещу Израел.

“Следете този съвет за пътуване и други медии, тъй като ситуацията се променя бързо.

“Следвайте и се свържете с FCDO travel в Twitter, Facebook и Instagram. Можете да получавате имейл известия, когато този съвет за пътуване бъде актуализиран.”

Това се случва, докато външният министър лорд Дейвид Камерън каза, че “е правилно Израел да не ескалира” след безпрецедентната атака на Иран срещу Израел.

“Израел има пълното право да отговори като независима суверенна държава, атакувана по този начин,” каза той на Times Radio.

“Но мисля, че сме много заинтересовани да избегнем ескалация и да кажем на нашите приятели в Израел, че е време да мислят с главата, както и със сърцето.

“И по много начини това е двойно поражение за Иран. Не само че тяхната атака беше почти пълен провал, но и останалият свят сега може да види какво зловредно влияние имат те в региона и да разберат истинската им същност.

“И така, мисля, че е правилно за Израел да не ескалира, но очевидно те са суверенна, независима държава и ще вземат собствени решения.”

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!