Членове на британския парламент съдят правителството

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
251

Причината е отказът на правителството да разпространи данни за договори, свързани с борбата с Covid-19 на стойност £3 млрд.

Правителството на великобритания не успя да разкрие как е похарчило 3 млрд. паунда при подписването на договори с частни компании във връзка с борбата с Covid-19. Трима членове на британския парламент от различни партии и нестопанската Good Law Project започнаха дело във връзка с отказа на правителството да разкрие информация за харчовете си.

Членът на парламента от Зелената партия Каролин Лукас, Деби Адамс от лейбъристите и Лайла Моран от либералните демократи поискаха съдебно разглеждане на случая, в който правителството е нарушило законите на страната и собствените си разпоредби. Процесът е само част от редицата възражения за начина, по който Великобритания се бори с пандемията.

Според членовете на парламента въпреки разкриването на информация през септември от страна на Департамента по здравеопазването и социалните грижи (DHSC), която включва данни за сключване на договори от април 2020 насам на стойност 11 млрд. паунда, от тях правителството не е направило публични договори на стойност 3 млрд. паунда.

Правителството има 21 дни да отговори на жалбата.

„Това, което знаем за процедурите и практиките на правителството по време на пандемията, е причина за сериозна тревога. Големи суми от държавни средства са изплатени на компании без нужната компетентност. В някои от случаите основната квалификация за подписване на договора е политическата връзка със знакови членове на правителството. Има данни, че правителството е платило повече за закупуване на продукти от тези с политически връзки. Не сме наясно какво още се е случило, тъй като правителството отказва да информира обществото. Нямаме друга възможност, освен да поискаме прозрачност от съдилищата“, сподели директорът на Good Law Project Джолион Маугам.

Делото е финансирано от 38 Degrees и Good Law Project.
economy.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!