Четворната коалиция призова Иван Гешев да подаде оставка, той отговори: кризисен пиар

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
132

Георги Димитров

В специална декларация от името на четирите формации в управляващата коалиция от трибуната на Народното събрание беше поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Декларацията бе от името на управляващото мнозинство – “Продължаваме Промяната”, “БСП за България”, “Има такъв народ” и “Демократична България”. Тя бе прочетена от Андрей Гюров, председател на ПГ “Продължаваме Промяната”.
В декларацията се напомниха гражданските протести от 2020 г., поставящи искането за оставка на Иван Гешев; нахлуването в президентството същата година; “бездействието на прокуратурата при разследването на корупция, довело до налагането на санкции по т.нар. глобален закон “Магнитски”, както и по дела с висок обществен интерес – като източването и фалита на КТБ”, а също и „случаи като демонстрираното необяснимо богатство в резиденцията на бившия министър-председател“; бяха отбелязани публичните изказвания на Гешев срещу политически лидери и “демонстрирана близост с други такива” и т.н.

Във връзка с всички тези и много други обстоятелства, управляващата коалиция призовава главния прокурор да напусне поста си. Заявлението беше посрещнато с дълги ръкопляскания от депутатите в мнозинството. “Главният прокурор на Република България Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции в защита на публичния интерес, върховенството на правото и правата и свободите на гражданите”, приключи Гюров.

Иван Гешев коментира поисканата му оставка на влизане във ВКС: “Не съм запознат, защото пътувах. Но това, което мога да кажа, е, че днес не е денят, в който да обсъждаме българска политика, още повече кризисен пиар най-вероятно. Важният ден е процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд. Пожелавам успех на Захарова”, заяви Гешев.

Минути по-късно от пресслужбата на Прокуратурата изпратиха до медиите позиция по поисканата оставка. В нея се казва:

“Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент.

Според обвинението “този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България”. “Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото”, се казва още в позицията.

От ръководството на прокуратурата смятат, че представената декларация има изцяло политически характер. “Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани”, завършва позицията.
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!