Чарлз III ще бъде обявен за крал на 10 септември

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
322

Чарлз III ще бъде официално провъзгласен за новия крал на Великобритания в събота, пише The Times в петък, въпреки че по-рано беше съобщено, че това ще се случи ден по-рано, в петък.

Както се казва в статията, на 9 септември новият крал и кралица Камила ще се върнат от шотландския замък Балморал, където Елизабет II почина предишния ден през 97 години. Въпреки факта, че официалното провъзгласяване все още не е станало и ще минат още няколко месеца до коронацията, синът на Елизабет II стана крал и държавен глава в секундата, когато майка му почина.

Очаква се кралят да има първата си аудиенция при премиера Лиз Тръс следобед. Чарлз III ще има среща с граф Маршал, главен церемониалмайстор и председател на Хералдическата камара на Великобритания, Едуард Фицалан-Хауърд, 18-ти херцог на Норфолк. Той заема тази наследствена длъжност от 2002 г. и отговаря за организацията на предстоящото погребение. Датата все още не е известна, но може би ще бъде определена на тази среща.

Около 18:00 (20:00 българско време) на 9 септември трябва да бъде излъчена записаната телевизионна реч на Чарлз III – първата му в ново качество.

Звън на трофейната камбана

Успоредно с това по обяд на Кръглата кула на замъка Уиндзор ще започне да бие Севастополската камбана, британски трофей, заловен през 1855 г. по време на Кримската война. Той трябва да прави по един удар на минута за броя на годините, прекарани от кралицата. За последен път тази камбана е била преди 20 години, по време на погребението в замъка Уиндзор близо до Лондон на майката на Елизабет II, Елизабет Боуз-Лайън (1900-2002). Камбаните ще бият в Уестминстърското абатство, а също и в катедралата Сейнт Пол. По-късно в този храм ще бъде отслужена панихида с участието на министър-председателя и членове на правителството.

В лондонския Хайд Парк на 9 септември Кралската конна артилерия ще даде салют – по един халосен изстрел за всяка година от живота на Елизабет II. Залпове ще бъдат изстреляни от други точки в британската столица и чужбина.

Според The ​​Times в 10:00 (12:00 българско време) на 10 септември ще се проведе заседание на наследствения съвет, на което ще бъде провъзгласен нов суверен. Официалното съобщение ще бъде прочетено в двореца Сейнт Джеймс и на Кралската борса в Лондон. Те ще свикат и парламента, за да съгласуват текста на посланието с израз на съболезнования. Всички парламентарни заседания ще бъдат прекъснати.

Според вестника правителството ще трябва да определи колко дълго ще продължи траурът. Вестникът не изключва, че може да продължи 12-13 дни до погребението на кралицата на територията на замъка Уиндзор, в мемориалния параклис на крал Джордж VI.
ruse24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!