Буря в Черно море предизвика детонацията на поне три мини

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
241

На юг от украинското крайбрежие

Източник: Shutterstock

Бурно време се наблюдава в Черно море, което доведе до повишаване на опасността от мините, плуващи свободно във водите на юг от украинското крайбрежие. Само от вчера вечерта до тази сутрин край брега са детонирали три мини, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на Оперативно командване “Юг“ на ВСУ.

Отбелязва се, че снощи на брега на Черно море в района на Николаев е детонирала мина от неустановен тип, която се е взривила сама.

Заради експлозията са повредени няколко десетки прозорци в сградите на почивна база. Въпреки това няма пострадали хора.

А тази сутрин, недалеч от един от плажовете на Одеска област, е забелязана експлозия във водата на още две мини, чийто вид не е установен.

Военните подчертават, че минната опасност на брега и крайбрежните води е изключително висока, утежнена от последствията от взривяването на Каховската ВЕЦ.

Тогава в морето бяха внесени много експлозивни предмети.

След експлозията на Каховската ВЕЦ бяха наводнени част от териториите на Херсонска, Николаевска, Днепропетровска и Запорожка области. В Черно море попаднаха много боклуци, вещи и опасни вещества, а крайбрежието се превърна в сметище.

По-специално, в Одеса е извършено лабораторно изследване на водата. Експертите са открили причинители на инфекциозни заболявания. Жителите на Одеска област бяха посъветвани да не плуват в морето, устията и реките и да не ловят риба. Същите препоръки важат и за областите Николаев и Херсон.

След това всички плажове на Одеса бяха обявени за неподходящи за плуване.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!