Бундесбанк: БВП на Германия ще порасне с 3% тази година

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
4437

Германската икономика ще нарасне с около 3% за цялата година, обяви централната банка на страната Бундесбанк,

съобщи АФП. Банката ревизира своята предишна прогноза за 1.9% ръст, след като страната отчете най-силния си икономически растеж през последните 20 години през второто тримесечие.

Бундесбанк смята, че условията – както вътрешните, така и външните – за най-голямата европейска икономика остават благоприятни и тенденцията за повишаване на растежа би трябвало да продължи и през втората половина на годината. Остава обаче опасността от риск при определени развития на международните финансови пазари.

Икономическият растеж на Германия за второто тримесечие е 2.2% на тримесечна база и беше подпомогнат от слабото евро и силния износ. Допълнително нарастването на брутния вътрешен продукт е засилено от вътрешното потребление и държавните стимули, допълват от банката. “Темпът на растеж ще се нормализира след динамичния скок”, обявиха от Бундесбанк.

Централните банкери допълниха, че се очаква спад на износа, но той ще бъде компенсиран от засилено инвестиране от страна на компаниите и възстановяване на вътрешното потребление. Именно потенциалният спад на износа и оттеглянето на държавните разходи дават поводи на анализаторите да са скептични относно продължаване на добрите резултати на германската икономика.

“Дори и да има признаци на забавяне на световната търговия, условията остават добри за икономиката на страната”, обявиха от Бундесбанк. В доклада на централната банка се посочва, че единствено в САЩ има, и то малка, вероятност от повторна рецесия, допълва АФП. Въпреки добрите перспективи доходността по 30-годишните държавни облигации на Германия е паднала под 3 на сто.

Такава стойност не е имало нито преди, нито по време на двете световни войни, пише “Блумбърг” При лихва от 2.96% след миналогодишната рецесия анализаторите прогнозират, че инфлацията в страната ще е много ниска през следващите години, а някои дори се опасяват от дефлация.

Цените в Германия ще се увеличат само с под един процент през тази година, предвижда Международният валутен фонд. Вероятността от дефлация се равнява на една четвърт според Pacific Investment Management. Освен това толкова ниска доходност по дългосрочните облигации показва, че очакванията на инвеститорите за икономиката не са много оптимистични.

“Рискът от дефлация е много по-опасен, отколкото инфлацията”, казва Кристоф Кинд, портфолио мениджър в инвестиционния фонд “Франкфурт тръст”. “Спадът на лихвите показва недвусмислено, че потребителските цени ще падат. Никой инвеститор нямаше да купува облигациите, ако предвиждаше инфлация”, допълва той. 

Хиперинфлацията може и да е унищожила немската икономика през 1923 г., но в сегашен аспект цените на облигациите будят още по-големи притеснения, тъй като Германия не е единствената страна с потъващи цени на заемите, пише още агенцията. Доходността на двегодишните американски облигации е паднала под половин процент във вторник, а тази на японските десетгодишни такива е на най-ниското си ниво от 2003 г.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!