Франция ще ни върне първите 13 роми на 25 август

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1674

Първата група от 13 български граждани, които ще бъдат върнати от френските власти в страната,

се очакват на 25 август, съобщи dariknews.bg. Франция ще експулсира общо 41 души, които ще пътуват обратно към родните си места на 25 август, 10 и 17 септември, информираха от авиокомпания “България ер”. По-късно от министерството на външните работи потвърдиха данните пред БТА. По тяхна информация първата група от 13 души ще пристигне на 25 август с полет от Париж до Варна. По същия маршрут ще бъдат върнати още 12 роми на 10 септември, а с полет от Париж до София на 17 септември у нас ще пристигнат 16 души.

Днес Франция започна експулсирането на първите роми от Румъния, които бяха изгонени от нелегалните си жилища. Съобщението беше направено от френския министър на вътрешните работи Брис Ортефьо, който съобщи, че до момента полицията е затворила 51 нелегални ромски лагера.

Още вчера Министерството на външните работи потвърди екстрадацията на български граждани, без да уточнява броя и датите на връщането им в страната.

Мерките на френското правителство срещу незаконно пребиваващите предизвикват противоречиви реакции. Основните критики на западноевропейските страни са насочени към Румъния, където програмата за интеграция толкова много изостава, че Европейската комисия предложи да бъдат прекратени най-слабите проекти.

Европейската комисия обаче призова Франция да спазва правилата за защита на европейските граждани. Страните членки на ЕС имат право да ограничават свободата на движение при определени условия, обяви Матю Нюман, говорител на европейския комисар за правосъдието и основните права на гражданите Вивиан Рединг. Наред с това той посочи, че Европейската комисия следи ситуацията много внимателно, за да провери дали всички правила са спазени.

Очаква се около 700 роми да напуснат Франция до края на август. Румънският министър на външните работи Теодор Баконши заяви, че се безпокои от възможността за увеличаване на популизма и ксенофобията.

Страните “домакини” и “изпращачи” се обвиняват взаимно за неразрешените проблеми на ромските имигранти, които заливат Запада. “Домакините” призовават ЕС да приеме задължителен “план за действие”, тъй като според тях изразходването на 13,3 милиарда евро, отпуснати за периода 2007-2013 година за социална подкрепа на ромите, е неадекватно, пише унгарският ежедневник “Непсабадшаг”.

Никой в Европа не защитава интересите на ромската общност. Липсва европейски защитник на ромите, пише в коментарен материал на чешкия вестник “Правда”. Европейската комисия така и не успя да създаде работеща стратегия по отношение на ромите. Комисията успя да отправи единствено необвързващи препоръки към страни-членки на ЕС по отношение на ромите и да насочи парите на данъкоплатците към т.нар. “решаване на ромския проблем”. Средствата се изразходват за приобщаване, образование и адаптация на пазара на труда, но крайният резултат е неграмотност, зависимост и социално изключване на ромите в Европа, отбелязва изданието.

Френското правителство иска да депортира 700 роми в Румъния или България до края на месеца. Тъй като и двете страни са членки на ЕС, тръгването на ромите трябва да е доброволно, пише германското издание на вестник “Файненшъл таймс” .

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!